NOS Nieuws

Medisch specialisten voeren actie, draaien zondagsdienst

Zo'n 2500 cardiologen, kinderartsen, anesthesiologen, chirurgen en andere medisch specialisten voeren vandaag actie. Ze hebben een conflict met de werkgevers over pensioengeld.

De medisch specialisten van 47 ziekenhuizen en revalidatiecentra staken niet, maar ze draaien zondagsdiensten. Dat betekent dat afspraken die voor vandaag stonden al eerder verzet zijn.

Bij de intensive care en spoedeisende hulp wordt gewoon gewerkt; er staan genoeg mensen klaar voor spoedoperaties. Ook opnames op de afdelingen kraam/couveuse, oncologie en hartbewaking gaan gewoon door. Oftewel: patiënten moeten er zo min mogelijk last van hebben.

Pensioenpremie

De medisch specialisten vinden dat ze recht hebben op geld dat ze voorheen als pensioenpremie kregen. Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rond de opbouw van pensioen veranderd. Daardoor kunnen werknemers niet meer fiscaal gunstig pensioen opbouwen over hun loon boven de 100.000 euro.

Pensioenpremie bestaat uit een zogeheten werknemersdeel en werkgeversdeel. Dat werknemersdeel krijgen de medisch specialisten nu uitbetaald als loon. Maar de ziekenhuizen willen van het werkgeversdeel 53 procent uitbetalen. De actievoerders willen 100 procent.

'We hebben er recht op'

"In andere sectoren, zoals de rijksoverheid en ook bij de academische ziekenhuizen, krijgen werknemers dit geld gewoon", zegt Leon Winkel, kinderarts en bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten. "Wij bij de algemene ziekenhuizen willen ook waar we recht op hebben."

Volgens Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, bestaat dat recht niet. "Fiscaal gunstig pensioen opbouwen over loon boven de 100.000 euro kan niet meer. Dat is een overheidsmaatregel die geldt voor heel Nederland. Toch compenseren we 53 procent van het werkgeversdeel. Maar dat hoeft eigenlijk niet eens."

De medici mogen niet staken en dat willen ze ook niet. "Zo'n zondagsdienst is de hardste actievorm die we mogen doen. Dit is voor ons al heel serieus, harder actievoeren gaat ten koste van de patiënt en dat willen we niet. Daar is ook geen draagvlak voor bij onze leden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl