In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Politie bezoekt actievoerende brandweerlieden thuis

Een brandweerman die actie voert voor een betere cao heeft bezoek gehad van de politie na een opmerking die hij maakte tijdens een actiebijeenkomst. Brandweerman Theo de Boer zegt bij de regionale omroep NH dat hij thuis door een agent werd aangesproken op de opmerking "wat mij betreft kan heel Nederland maandag plat".

De Boer maakte die opmerking vorige week toen hij samen met collega's een raadsvergadering in Amstelveen verstoorde. De actievoerders zijn ontevreden over de wijze waarop hun werkgever met de arbeidsvoorwaarden en brandweerzorg omgaat.

'Namen van vakbondsmensen'

Afgelopen week schrok De Boer zich een ongeluk toen er opeens politie voor zijn deur stond. Zijn dochter was niet thuis en hij was bang dat er iets met haar was gebeurd. De agenten wilden echter weten wat de brandweerman bedoelde met zijn uitspraken. "Ze vroegen wat wij gingen doen en ze wilden namen van vakbondsmensen.

Volgens De Boer neemt de politie de uitspraak te zwaar op. "Wij zijn brandweermannen en hebben een bepaalde verantwoordelijkheid. Wij zullen de burger in ieder geval niet opblazen. Ik kreeg het idee dat ik als een terrorist werd behandeld."

Volgens het televisieprogramma Een Vandaag is de politie ook bij andere brandweerlieden langs geweest. "Als dit een praktijk is die in de toekomst vaker voorkomt, dan gaan we als vakbond een probleem krijgen met de politie", zegt vakbondsbestuurder Bert de Haas in het programma. De bond heeft inmiddels een brief gestuurd naar de politie.

Geen cao-overleg

Een oplossing voor het cao-conflict lijkt inmiddels nog ver weg. Vanavond zouden onderhandelaars van de vakbonden en de burgemeesters (VNG) in Utrecht bij elkaar komen voor overleg. Maar het overleg ging niet door. Beide partijen zeggen dat de ander te laat was. Volgens NH lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de vakbond te laat was, omdat de brandweermensen al sinds 's middags vier uur massaal aanwezig waren in de buurt van het Utrechtse Provinciehuis.

Het grote twistpunt in de onderhandelingen is de pensioenleeftijd. Burgemeesters willen die verhogen van 55 naar 62 jaar, terwijl brandweermensen eerder willen stoppen, omdat ze zwaar werk doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl