Craig Wright claimt de bitcoin te hebben bedacht
NOS Nieuws

'Uitvinder' bitcoin probeert technologie te patenteren

Het wordt nog steeds betwijfeld of hij echt de uitvinder van de bitcoin is. Maar dat maakt de Australische Craigh Wright niet uit. Hij claimde eerder dit jaar de bedenker van de bitcoin te zijn en is volgens persbureau Reuters nu druk bezig met het patenteren van zijn ‘uitvindingen’.

De Australiër heeft onder meer een patent aangevraagd op een techniek die veilig online betalen mogelijk maakt. Een ander patent gaat over het beheer van een besturingssysteem.

400 patenten

In totaal zou Wright 400 patenten willen aanvragen. Hij hoopt daardoor op den duur 1 miljard dollar te verdienen, zegt een betrokkene tegen Reuters. Als Wright de patenten toegewezen krijgt, kan dat gevolgen hebben voor de verdere ontwikkelingen van de bitcoin en de daaraan gelieerde blockchain-technologie.

Voor beide technologieën is veel interesse en er wordt volop in geïnvesteerd door bijvoorbeeld banken. Die investeringen zouden duurder kunnen uitvallen als Wright het intellectueel eigendom krijgt en de banken dus voor het gebruik ervan moeten betalen.

Twijfels

Wright 'bekende' begin mei de uitvinder van de bitcoin te zijn. Aan onder meer de Britse omroep BBC gaf hij hiervoor “technisch bewijs”. Maar dezelfde dag nog werden zijn claims in twijfel getrokken.

Hij ondertekende als bewijs een blogpost met dezelfde cryptografische handtekening als 'Satoshi Nakamoto’, zoals de bedenker wordt genoemd. Experts stellen dat hij deze handtekening makkelijk had kunnen kopiëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl