NOS Nieuws

Brits parlement terug van reces om Jo Cox te herdenken

Britse parlementsleden hebben vanmiddag in het Lagerhuis de vermoorde Jo Cox herdacht. Ze kwamen daarvoor speciaal terug van reces. De Labour-politica werd donderdag vermoord in haar kiesdistrict in Noord-Engeland.

De Britse parlementsleden hebben sinds woensdag reces om campagne te voeren voor het brexit-referendum van komende donderdag. Dan stemmen de Britten voor of tegen een vertrek uit de Europese Unie.

Voorzitter John Bercow opende de bijeenkomst in het parlement. "Jo werd vermoord terwijl ze haar plicht vervulde, werkte voor haar kiezers, voor mensen die haar nodig hadden", zei hij.

Jo Cox herdacht in Britse Lagerhiuis

Premier David Cameron prees Cox' hartstochtelijke inzet voor mensenrechten, vluchtelingen, de positie van vrouwen. Hij citeerde wat ze zelf ooit zei: "We zijn veel meer één en we hebben veel meer dingen met elkaar gemeen, dan zaken die ons verdelen."

De echtgenoot en twee kinderen van Cox waren aanwezig bij de zitting van het Lagerhuis. Op de lege plek van Cox waren rozen gelegd. Veel leden droegen ook een witte roos.

Premier Cameron spreekt tijdens de herdenking in het Britse parlement

Volgens Jeremy Corbyn,, de leider van de Labourpartij, wordt steeds duidelijker dat de moord op Cox een politiek motief heeft. "Haar gemeenschap en het hele land zijn verenigd in rouw en verenigd in het verwerpen van de haat die haar heeft gedood, bij wat steeds meer op een daad van extreem politiek geweld lijkt."

Na de vergadering gingen de Lagerhuisleden naar de kerk van het parlement, St. Margaret's Church, voor een korte herdenkingsdienst.

Labour-leider Jeremy Corbyn

De afgelopen dagen was het idee geopperd om de leden van verschillende fracties door elkaar te laten zitten. Labour-leider Corbyn had daar ook al toestemming voor gegeven aan zijn eigen fractie.

Het zou voor het eerst in mensenheugenis zijn dat de leden niet op hun eigen plaats kunnen gaan zitten. Maar het plan ging niet door, veel leden van het House of Commons wilden toch bij hun vertrouwde partijgenoten zitten.

Verdachte

De verdachte van de moord, Thomas Mair, werd vandaag opnieuw voorgeleid. Hij verscheen via een videoverbinding vanuit de gevangenis in de rechtbank in Londen. Hij moest opnieuw zijn naam bevestigen, en deed dat ook: "Yes, I am" zei hij op de vraag of hij Thomas Mair heet. Bij de eerste voorgeleiding, zaterdag, gaf hij als antwoord op de vraag naar zijn naam: "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië".

De afgelopen dagen is steeds duidelijker geworden dat hij extreem-rechtse denkbeelden heeft en last had van psychische problemen.

Campagnes

De campagnes voor het referendum zijn gisteren hervat. Die waren stilgelegd na de moord op Jo Cox. De voorstanders kregen vandaag steun van de twintig clubs in de Premier League en van belangrijke bedrijven.

Het is voor de Schotse whiskey beter als we in de EU blijven.

Directeur whiskey-distilleerderij

Onder meer de bond van autoproducenten, de bekende ondernemer Richard Branson van Virgin en drankenproducent Diageo willen dat Groot-Brittannië in de EU blijft.

De baas van Diageo, dat veel bekende drankmerken produceert en eigenaar is van een aantal whisky-destilleerderijen, schreef in een brief aan de ruim 4700 werknemers dat het "beter is voor het Verenigd Koninkrijk, voor Diageo en voor de Schotse whisky als we erin blijven".

De campagne voor het vertrek uit de Europese Unie kreeg vandaag een tegenvaller te verwerken: de bekende conservatieve politica Sayeeda Warsi stapt over van het brexit-kamp naar de EU-voorstanders. Als reden gaf ze de "haat en xenofobie" van de brexit-campagne.

UKIP-leider Nigel Farage voert campagne voor Brxit met poster tegen immigatie

De druppel die voor haar de emmer deed overlopen, was de poster met vluchtelingen die UKIP-leider Farage vorige week presenteerde. "Breekpunt" staat erop, volgens de Onafhankelijkheidspartij moet Groot-Brittannië de controle over zijn eigen grenzen terugkrijgen.

Warsi vindt de campagne racistisch: "We horen elke dag dat de vluchtelingen komen, de verkrachters komen, de Turken komen." Eerder had ze de brexit-voorstanders al beledigd door te zeggen dat ze met zulke mensen "liever niet samen in een nachtbus zou stappen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl