NOS Nieuws

Herpesaapjes herenigd achter hermetisch hekwerk

Vijf Java-aapjes die twee jaar geleden werden gevonden op een schip in de Rotterdamse haven zijn herenigd. De Maleisische verstekelingen zijn vanochtend aangekomen in een speciaal voor hen aangepast verblijf bij Stichting AAP in Almere.

Omdat de dieren dragers zijn van het herpesvirus is er lang gezocht naar een geschikte verblijfplaats. De afgelopen maanden zaten ze gescheiden van elkaar in een laboratorium in Rijswijk, maar onder druk van de Tweede Kamer keren ze terug naar hun oude verblijf. Stichting AAP heeft altijd gezegd dat de apen welkom waren.

Extra verzorger

Om te voorkomen dat de vijf mannetjes hun virus overdragen op mensen of op andere dieren heeft Stichting AAP flink wat maatregelen getroffen. Zo is in de gracht rond het eiland dat de dieren betrekken een hek geplaatst. "De Java-aapjes staan te boek als uitstekende zwemmers, dus loopt het hek ook onderwater door", laat een woordvoerder weten.

Hoewel de stichting de verzorging van dieren veelal overlaat aan vrijwilligers is voor het vijftal een professionele medewerker aangetrokken. De verzorgers doen hun werk in beschermende kleding.

Het vijftal op het containerschip bij aankomst in de haven van Rotterdam

Ray, Greg, Eugen, Oz en Rash waren ernstig verzwakt toen ze twee jaar geleden werden gevonden op een containerschip in de Rotterdamse haven. Bij Stichting AAP kwamen ze op krachten, maar daarna werden ze overgebracht naar onderzoeksinstituut BPRC in Rijswijk, waar dierproeven worden gedaan.

Omdat de dieren het herpesvirus hebben, kunnen ze niet naar een dierentuin of terug in de natuur. Maleisië wil de dieren ook niet opvangen.

Ondanks toezeggingen dat de apen niet zouden worden gebruikt worden voor dierproeven is de Partij voor de Dieren opgelucht dat het vijftal weg is uit Rijswijk. "Nu weten we 100 procent zeker dat er geen verborgen agenda is. De dieren kunnen simpelweg niet meer gebruikt worden voor proeven of fokprogramma's", aldus Kamerlid Wassenberg.

Komende dagen blijven de apen in het binnenverblijf. Volgende week mogen ze voor het eerst naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl