NOS Nieuws

Jaar cel voor man die oefende met bommen maken

Een jihadverdachte moet een jaar de gevangenis in omdat hij aan het leren was hoe hij bommen moest maken. Het gerechtshof in Den Haag vindt hem schuldig aan 'terroristische training'. De rechtbank had hem vorig jaar nog vrijgesproken.

De man van 28 is volgens het hof een geradicaliseerde moslim met een fascinatie voor terroristisch jihadistisch geweld. In 2014 vroeg hij via Facebook naar video's over het maken van explosieven. Ook schreef hij een recept voor het maken van een flessenbom op.

Fantast

Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij die explosieven gaan gebruiken voor een aanslag op agenten of een ambassade. Maar hij had daar nog geen concreet plan voor, dus is hij vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Zijn plannen zaten nog in een "prille beginfase", stelt het hof. Het OM had vier jaar cel geëist.

De advocaat van de verdachte had om vrijspraak gevraagd en is teleurgesteld over het vonnis. "Mijn cliënt heeft een volstrekt westerse levensstijl en bevindt zich niet in jihadistische kringen. Op Facebook deed hij zich voor als jihadist, maar dat was allemaal verzonnen. Volgens een psychiater en een psycholoog is hij een fantast, met grootheidsfantasieën."

Hij weet nog niet of hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl