Een ziekenhuis in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal
NOS Nieuws

Nepal pakt 36 nep-artsen op

De politie in Nepal heeft 36 mensen opgepakt die zich voor arts uitgaven, zonder over de juiste papieren te beschikken. Ze zouden diploma's hebben vervalst en cv's hebben opgeleukt om als arts in een ziekenhuis of kliniek aan de slag te kunnen.

De aanhoudingen maken deel uit van de al langer lopende Operatie Kwakzalver om nep-artsen te ontmaskeren. In februari werden al 12 nep-artsen opgespoord en aangehouden. De meesten van hen beweerden dat ze in China hadden gestudeerd, anderen noemden Rusland, India, Bangladesh en Pakistan als land waar ze waren opgeleid.

Protest

De Nepal Medical Council (NMC), de instantie die artsen registreert en zicht behoort te hebben op hun kwalificaties, protesteert al sinds februari tegen de operatie. Ze vindt het onaanvaardbaar dat artsen tijdens hun werk worden opgepakt door Nepalese rechercheurs die zich voordoen als patiënten.

De verdachten worden beschuldigd van valsheid in geschrifte. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

Corruptie

Zuid-Azië-correspondent Joeri Boom verwacht dat het niet bij de arrestatie van nep-artsen zal blijven. "Meestal zijn bij de vervalsing van onderwijsdiploma's namelijk ook ambtenaren betrokken en administrateurs van de onderwijsinstellingen zelf. In die kringen zijn nog geen arrestaties gepleegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl