Ter illustratie: een deelneemster van een Mini Missverkiezing
NOS Nieuws

Miss-verkiezing voor kinderen verboden in België

De eerste Mini Missverkiezing in België gaat niet door. De Belgische sociale inspectie noemt de verkiezing kinderarbeid. In juli zouden zo'n 200 kinderen van tussen de zes en tien jaar oud strijden voor de titel van mooiste meisje van België.

De Belgische minister van Werk Peeters heeft het evenement verboden. "Los van het feit dat ik Mini Missverkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk", zegt Peeters tegen Belgische media. "Dit is kinderarbeid en dat is verboden." Hij zegt dat de omstandigheden van de wedstrijd daarnaast misschien schadelijk zijn voor het welzijn van het kind.

De sociale inspectie ziet dit gevaar ook. "Door een schoonheidsideaal te promoten heeft een Mini Missverkiezing mogelijk een schadelijke impact op een heel brede groep kinderen. Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft."

Vogue

De organisator van de wedstrijd, Darline Devos, legt zich niet bij de beslissing neer. "Er hebben zich zowat 200 meisjes ingeschreven. Die ga ik niet teleurstellen." Devos zegt in Het Laatste Nieuws dat ze het verbod zal aanvechten.

Drie jaar geleden werden in Frankrijk dergelijke verkiezingen verboden om meisjes te beschermen tegen seksualisering. Daar ontstond in 2011 ophef over foto's in de Franse Vogue van een 10-jarig meisje. Zij werd afgebeeld als volwassen vrouw met make-up, opgevulde bh en hoge hakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl