Wilco Kelderman rijdt in de Ronde van Zwitserland een dag in de leiderstrui
NOS Wielrennen

'Verwacht van Kelderman geen Kruijswijkje'

Een hersenschudding, een leiderstrui en een keelontsteking. Voor de Nederlandse klassementsrenners zitten de laatste voorbereidingskoersen voor de Tour de France erop, met wisselend resultaat. Tijd om de balans op te maken met NOS-wielercommentator Gio Lippens. Hoe staan de Nederlandse klassementsrenners ervoor, twaalf dagen voor de Tourstart in Mont Saint-Michel.

Kelderman: klaar voor de Tour, maar geen 'Kruijswijkje'

Wilco Kelderman is bij Lotto-Jumbo een van de mannen voor het klassement in Frankrijk. In de Ronde van Zwitserland veroverde hij donderdag de leiderstrui. Is hij klaar voor de Tour?

"Ja", zegt Lippens. "Maar hij is wel de man van de wisselende dagen. Toen hij de trui pakte, begonnen we allemaal een beetje te denken: misschien gaat hij na Hennie Kuiper (in 1976, red.) wel de Ronde van Zwitserland winnen. Maar een dag later zakt hij door het ijs op weg naar de Rettenbachgletsjer. Weer een dag later doet hij het goed in de tijdrit. En zondag verliest hij toch weer dik een minuut op de echte klassementsmannen, waardoor hij uiteindelijk achtste wordt in het klassement."

"Ik denk dat die wisselvalligheid het grootste obstakel voor hem zal zijn om een hele goede Tour de France te gaan rijden. Ik denk niet dat we van hem een 'Kruijswijkje' moeten verwachten", voorspelt Lippens.

Robert Gesink in de Tour de France van 2015

Gesink: herstel na hersenschudding valt tegen

Is Robert Gesink, de tweede man voor het klassement bij Lotto-Jumbo, op tijd hersteld van de hersenschudding die hij opliep in de Ronde van Zwitserland? Dat is nog maar de vraag. Nadat Gesink buiten de selectie voor de Olympische Spelen viel, werd het rijden van een goed klassement in de Ronde van Frankrijk zijn doel. Maar in de tweede etappe in Zwitserland sloeg hij over de kop.

Gesink herstelt minder snel van die klap dan gehoopt. Zondag moest hij zijn training in Girona al na een uur beëindigen. De situatie wordt in overleg met de medische staf per dag bekeken, meldt zijn ploeg.

Bauke Mollema stapte af in het Critérium du Dauphiné

Mollema: kan hij constant blijven?

Ook Bauke Mollema verliet zijn voorbereidingskoers op de Tour, het Criterium du Dauphiné, met lichamelijk ongemak. Hij kneep in de slotetappe in de remmen omdat hij last had van een keelontsteking. De dag daarvoor had de Nederlander in dienst van Trek-Segafredo een slechte dag. In de koninginnenrit kwam hij 28 minuten na winnaar Pinot over de streep.

"Ik maak me niet zo veel zorgen over dat afstappen in de Dauphiné", zegt Lippens. "Er waren wel meer renners die op dat moment uit koers stapten. Mollema zei ook zelf dat er helemaal geen reden was voor paniek. Dat was gewoon een kwestie van drie dagen uitzieken en dan weer hard gaan trainen."

"Maar bij Mollema weet je het ook nooit", vervolgt Lippens. "Tot nu toe weten we dat hij gewoon in de toptien kan rijden in de Tour. Maar kan hij daar ook bovenuit stijgen? Dat is het belangrijkste. Hij krijgt een paar sterke ploeggenoten met zich mee. Mannen die hem met name ook op het vlakke uit de problemen moeten kunnen houden. Maar ook hij zal moeten bewijzen dat hij constant kan blijven over drie weken."

Neemt Lotto-Jumbo 'afmaker' Groenewegen mee naar de Tour?

Gaat Lotto-Jumbo op twee paarden wedden?

Bij Lotto-Jumbo is sprinter Dylan Groenewegen dit seizoen de man die voor de meeste etappezeges zorgt. Maar kan hij ook in de Tour mee gaan sprinten om de dagzeges? In de Ster ZLM Toer boekte Groenewegen zijn zesde overwinning van het jaar. Een paar dagen daarvoor versloeg hij het Duitse sprintkanon André Greipel in Rund um Köln.

"Zijn prestaties zijn op dit moment veel beter dan we verwacht hadden", erkent ploegleider Nico Verhoeven. "Dan ga je ook iets verder in je ambities. Als we Dylan meenemen (naar de Tour, red.) dan hebben we wel een afmaker die zou kunnen winnen", aldus Verhoeven over de 22-jarige sprinter, die pas bezig is aan zijn eerste seizoen bij Lotto-Jumbo.

De ploeg hakt deze week de knoop door. Zelf heeft Groenewegen goede hoop dat hij bij de Tourselectie zit. "Ik denk wel dat het er goed uit ziet", zei hij zondag.

Dat denkt Gio Lippens ook. "Ga er maar vanuit dat Groenewegen de Tour gaat rijden. En ga er maar vanuit dat hij ook een sprinttreintje met zich mee krijgt, want dat verdient hij als goede sprinter. Dan hebben ze twee paarden waar ze op kunnen wedden. Aan de ene kant de sprint van Groenewegen en aan de andere kant het klassement van Kelderman. Ik vind dat een goede ontwikkeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl