NOS Nieuws

Aegon start het eerste algemene pensioenfonds van Nederland

Verzekeraar Aegon richt het eerste algemene pensioenfonds in Nederland op. Daarvoor heeft De Nederlandsche Bank toestemming gegeven. Het fonds biedt uitkomst voor kleinere pensioenfondsen die kampen met hoge kosten.

Bij dit nieuwe type pensioenfonds kunnen bedrijven uit verschillende sectoren zich aansluiten. Tot nu toe bestonden er alleen pensioenfondsen die de pensioenen van één bedrijf (ondernemingspensioenfonds) regelden of die de pensioenen beheerden van bedrijven uit een specifieke sector in de economie (bedrijfstakpensioenfonds).

Inspraak

Het idee achter het algemene pensioenfonds is dat door de schaalvergroting de pensioenregelingen professioneler kunnen worden geleid en dat er minder kosten worden gemaakt bij de uitvoering. Met name kleinere pensioenfondsen staan de laatste jaren onder druk door strenger wordende regelgeving en eisen aan bestuurders.

Binnen het algemeen pensioenfonds komen er verschillende pensioenregelingen naast elkaar. Elke regeling krijgt zijn eigen inspraak en een eigen dekkingsgraad die de financiële sterkte uitdrukt.

Eind 2015 gaf de politiek toestemming voor de oprichting van algemene pensioenfondsen. De verwachting is dat andere verzekeraars binnenkort met een eigen algemene fondsen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl