De snelweg die is geblokkeerd door de demonstranten
NOS Nieuws

Doden bij demonstraties Mexicaanse leraren

In het zuiden van Mexico zijn bij confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie zeker zes doden gevallen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Het ging mis toen de politie de blokkade van een snelweg door boze leraren wilde opheffen.

Volgens de politie zijn de protesten gekaapt. Onder de demonstranten bevinden zich gemaskerde demonstranten die niets met de leraren te maken zouden hebben. Die gemaskerde mannen gooien molotovcocktails richting de politie en schieten op agenten en burgers.

21 mensen zijn opgepakt. Onder de gewonden zijn 53 burgers en 55 agenten.

Olie op het vuur

Mexicaanse leraren zijn al maanden aan het protesteren tegen hervormingen die de regering wil doorvoeren. Ze zijn met name niet te spreken over het voornemen om de prestaties van leraren te evalueren.

Demonstrerende leraren blokkeren al een aantal dagen wegen in de staat Oaxaca, in het zuiden van het land. De lerarenvakbond in dit deel van Mexico is een van de radicalere bonden. Wat olie op het vuur heeft gegooid, is de arrestatie van een van de voormannen van de bond. Hij wordt verdacht van corruptie.

Demonstranten, van wie sommigen gemaskerd waren, gooiden met stenen naar agenten en staken auto's in brand. De politie gebruikte onder meer traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Er zou ook geschoten zijn.

De protesterende leraren staken voertuigen in brand

Tegelijkertijd begeleidden agenten een karavaan tankers door de blokkade. Aan de snelweg die de leraren blokkeren ligt een raffinaderij van het staatsoliebedrijf Pemex. Die dreigt de deuren te moeten sluiten als er geen eind komt aan de versperring. Bij de rellen raakten 21 agenten gewond, zeggen de Mexicaanse autoriteiten.

De politie greep hard in

In de hoofdstad Mexico City leidden lerarenprotesten onlangs ook tot chaotische taferelen, maar daar vielen geen doden bij te betreuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl