Epo lijkt niet te werken bij goed getrainde wielrenners
Epo lijkt geen effect te hebben op goed getrainde wielrenners in wedstrijdomstandigheden. Dat is de voorzichtige conclusie van Leidse onderzoekers na een experimentele wielerwedstrijd in Frankrijk vandaag. Renners die een kuur met de doping hadden gekregen, waren langzamer dan renners die met een placebo fietsten.
Een groep van 48 Nederlandse amateurwielrenners beklom vandaag de Mont Ventoux. De ene helft had epo gebruikt, bij de andere helft was een placebo ingespoten. Zelf wisten ze niet wat ze toegediend hadden gekregen. De wedstrijd vormde het sluitstuk van een drie maanden durend wetenschappelijk onderzoek van het Leidse onderzoeksinstituut CHRD.
Twijfels
De mannen beklommen de Mont Ventoux na 120 kilometer fietsen. De placebo-groep deed gemiddeld een uur, 37 minuten en 45 seconden over de beklimming. De epo-groep was gemiddeld 38 seconden langzamer. Volgens de onderzoekers toont het aan dat epo geen effect heeft in wedstrijdomstandigheden.
In de wielerwereld is men alom overtuigd van het stimulerende effect van epo op topsporters. Maar de onderzoekers van het Leidse CHDR, een instelling die medicijnen test, hadden voorafgaand aan het onderzoek grote twijfels. Volgens hen is er nog nooit onderzoek gedaan bij goedgetrainde sporters en nog nooit in een echte wedstrijd.
Placebo-effect
De onderzoekers vroegen alle deelnemers na de wedstrijd of ze dachten dat ze epo hadden gebruikt. Opvallend is dat van de mensen die epo hadden gekregen, 62 procent dat fout had. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de ervaringen van wielrenners zelf geen goede indicatie zijn voor de werking van epo.
Het duurt nog maanden voordat de onderzoekers komen met een wetenschappelijke publicatie. Maar de uitslag van vandaag maakt volgens de onderzoekers al wel helder dat van een duidelijk epo-effect geen sprake is.