Een Turkse tank bewaakt de Syrisch-Turkse grensovergang bij Reyhanli
NOS Nieuws

'Turkse grenswacht schiet Syrische vrouwen en kinderen dood'

Turkse militairen hebben zeker acht Syrische vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens doodgeschoten, melden Syrische activisten, onder wie het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Alle slachtoffers - drie kinderen, vier vrouwen en een man - zouden tot één familie hebben behoord. Het bericht is niet uit andere bronnen te verifiëren.

De Syrische familie probeerde afgelopen nacht de grens over te steken ten noordwesten van de stad Idlib, toen de militaire grenswachten het vuur op hen openden, aldus het Observatorium. Acht Syriërs uit hetzelfde gezelschap raakten gewond. Allen waren afkomstig uit de plaats Jarablus, in het oorlogsgebied in Noord-Syrië.

Beelden Syrisch Observatorium

Op Facebook zijn beelden gezet van dode kinderen met schotwonden, volgens het bijschrift slachtoffers van de schietpartij aan de grens. Volgens het Observatorium, dat informatie krijgt van een netwerk van journalisten uit de regio, hebben de Turken aan de grens sinds begin van dit jaar al zestig mensen doodgeschoten.

Syrische oppositiegroeperingen hebben Turkije om een onderzoek gevraagd naar de gebeurtenissen langs de grens.

Rapport

Vorige maand bevestigde ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat Turkse grenswachten schieten op Syrische vluchtelingen om te voorkomen dat ze Turkije binnenkomen. Uit onderzoek van HRW bleek dat er in maart en april vijf Syriërs zijn omgekomen door kogels van de grensbewakers. Veertien vluchtelingen, onder wie zeer jonge kinderen, liepen verwondingen op.

De Turkse autoriteiten weerspreken steevast dergelijke beschuldigingen en wijzen erop dat het officiële beleid is om vluchtelingen voor oorlogsgeweld toe te laten. Maar de bewaking langs de grens is sinds enkele maanden verscherpt en het is vrijwel onmogelijk om vanuit Syrië Turkije binnen te komen.

Vanuit het grensgebied wordt geregeld melding gemaakt van grenswachten die Syrische vluchtelingen terugsturen, de oorlog in.

Bussen

De NOS sprak in april in de grensplaats Hatay met Turkse ooggetuigen die zeiden dat ze bussen met Syrische mannen, vrouwen en kinderen naar Syrië hadden zien rijden.

De berichten liggen in Europa uiterst gevoelig, vanwege de afspraak met Turkije om Syrische vluchtelingen uit de EU op te nemen. In ruil daarvoor krijgt Turkije onder meer financiële steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl