NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden Japanners demonstreren op Okinawa tegen VS

Demonstratie tegen militairen VS op Okinawa

Op het Japanse eiland Okinawa demonstreren tienduizenden inwoners tegen de Amerikaanse militaire bases. Aanleiding is de arrestatie van een Amerikaanse defensiemedewerker die ervan wordt verdacht een 20-jarige Japanse vrouw te hebben verkracht en vermoord. Volgens de organisatie zijn er 65.000 mensen op de been.

De demonstranten eisen het vertrek van de Amerikaanse militairen. De betogers worden gesteund door de gouverneur van Okinawa. De demonstratie is in Naha, de hoofdstad van het eiland. Ook voor het parlement in Tokio is een demonstratie.

China

Op Okinawa werken 26.000 Amerikanen. De Japanse regering en de VS beschouwen de bases als essentieel voor de verdediging tegen China. Okinawa ligt tussen de hoofdeilanden van Japan en de Chinese kust.

Het eiland was tot 1972 door de VS bezet en nog altijd staat een vijfde van Okinawa onder Amerikaanse controle.

12-jarig meisje

In 1996 leidde de verkrachting van een 12-jarig meisje door drie Amerikanen tot massale protesten. De VS en Japan kwamen toen overeen om de Futenma-basis te verplaatsen naar een dunbevolkt gebied. Dat is echter nog steeds niet gebeurd, omdat de bevolking ook dat niet wil. De protesten van vandaag zijn ook gericht tegen de verplaatsing van de basis. De betogers willen dat de Amerikanen helemaal vertrekken.

De onvrede onder de inwoners van Okinawa werd de laatste dagen verder aangewakkerd doordat een dronken Amerikaanse marineman een auto-ongeluk veroorzaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl