John Coates, vice-voorzitter van het IOC
NOS Sport

Vice-voorzitter IOC geeft Rusland geen hoop

Russische atleten hoeven niet te rekenen op clementie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vice-voorzitter John Coates verwacht niet dat het IOC het schorsingsbesluit van de internationale atletiekfederatie IAAF zal herroepen. "Dat ligt niet voor de hand."

Het IOC komt dinsdag in Lausanne bijeen om de schorsing van Rusland te bespreken. In theorie kan het olympisch comité besluiten de Russische atleten toch aan de Spelen te laten deelnemen. "Maar dat zou best vreemd zijn", aldus de Australische vice-voorzitter.

Door de schorsing is Rusland niet welkom op de EK atletiek in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wel zette Coates de deur op een kier voor Russische atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid. Zij kunnen mogelijk in Rio meedoen onder een neutrale vlag.

WADA opgetogen

Wereldantidopingbureau WADA legde vorig jaar november bloot dat in de Russische atletiek jarenlang systematisch doping is gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. "We staan helemaal achter die beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF", stelt het bureau in een verklaring.

"Het is duidelijk dat er in Rusland eerst iets serieus moet veranderen", zegt voorzitter Craig Reedie van WADA. "Bij de regering, topambtenaren, atleten en begeleiders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl