Militairen in de straten van Brussel, nadat er 12 terreurverdachten zijn opgepakt
NOS Nieuws

Twaalf terreurverdachten opgepakt in België

Bij veertig doorzoekingen in 16 gemeenten in België zijn vannacht in totaal twaalf mensen opgepakt. Justitie beschikte over informatie die volgens een eigen persbericht "onmiddellijke tussenkomst" noodzakelijk maakte.

Volgens de Vlaamse omroep VTM gaat het om een terreurcel die vandaag in Brussel een aanslag wilde plegen. Dat zou gebeuren tijdens de wedstrijd België-Ierland op het EK voetbal in Frankrijk.

De meeste doorzoekingen waren in Brussel, maar ook zijn er invallen gedaan in Ninove, Luik en Tubeke. Ook zijn er 150 garageboxen doorzocht. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De krant Het Nieuwsblad schrijft dat het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) gisteravond alarm heeft geslagen, omdat Syriëgangers de top van het Belgisch kabinet zouden willen treffen.

Premier Michel, de ministers Reynders (Buitenlandse Zaken), Jambon (Binnenlandse Zaken) en Geens (Justitie) en hun families staan sindsdien onder politiebescherming, schrijft de krant.

Acuut

De dreiging was acuut; de ministers kregen opdracht om onmiddellijk uit te zoeken waar hun familie zich bevond. Familieleden die niet thuis waren, moesten zich onder bescherming stellen van de politie in de plaats waar zij op dat moment verbleven en zich naar huis laten brengen.

De dreiging tegen leden van het kabinet staat los van de aanhoudingen van vannacht, zei de Belgische justitie tegen Het Nieuwsblad.

Het OCAD is de Belgische tegenhanger van de Nederlandse Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Volgens Het Nieuwsblad staat voor vandaag een crisisvergadering gepland.

22 maart

Ook gisteren werd in België opnieuw een verdachte opgepakt in verband met de aanslagen van 22 maart. Volgens Belgische media werkte hij op de luchthaven en had hij toegang tot de vliegtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl