Kralendijk op Bonaire
NOS Nieuws

Pensioengeld honderden ambtenaren Caribisch Nederland verdwenen

De pensioengelden van ongeveer 300 mensen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn verdwenen. Dat blijkt uit documenten in het bezit van de ouderenpartij 50Plus, die zijn ingezien door de NOS. Het gaat om de pensioenen van ambtenaren en mensen die werken in het onderwijs op de zogenoemde BES-eilanden.

50Plus zal minister Plasterk van Binnenlandse Zaken volgende week vragen een onderzoek in te stellen. Volgens Eerste Kamerlid Jan Nagel van 50Plus is het geld verduisterd. Directe bewijzen daarvoor zijn er echter niet.

Nagel stuitte op de zaak tijdens een recent werkbezoek aan de eilanden. Hij ontmoette er een onderwijzer die hem vertelde dat hij twaalf pensioenjaren kwijt was.

Meer mensen bleken pensioenjaren kwijt te zijn, hoewel ze met loonstrookjes kunnen aantonen dat er pensioenpremie is afgedragen. De Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN), die nu verantwoordelijk is voor het uitkeren van de pensioenen, wijst in een brief aan een gedupeerde op problemen uit het verleden.

Niet meer terug te vinden

In 2010 veranderde de structuur van de Nederlandse Antillen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden bijzondere gemeenten in het Koninkrijk. Ook de organisatie van de pensioenen veranderde. Het Algemeen Pensioenfonds voor de Nederlandse Antillen droeg de administratie voor de drie eilanden over aan PCN.

PCN schrijft in de brief dat de pensioenaanspraken van de gedupeerden in de administratie niet meer (volledig) zijn terug te vinden. "Dat betekent dat PCN (…) ook geen geld heeft ontvangen (…) Dit is helaas geen unieke situatie", zo valt te lezen.

Waar het is misgegaan, blijft onduidelijk. Werkgevers hebben de premies mogelijk nooit afgedragen, of het geld 'verdween' juist daarna. PCN zegt dat er bij het pensioenfonds geen sprake is geweest van "inadequate pensioenuitvoering".

Schande

Ank Bijleveld, de Commissaris van de Koning van Overijssel, is voorzitter van de Raad van Toezicht bij PCN. Zij erkent de problemen en wijt ze aan administratieve problemen in het verleden. "Het komt omdat er op de Antillen bij werkgevers vaak onvoldoende besef was van het belang van een volledige en correcte aanmelding. Bij de overgang in 2010 hebben we alles wat bekend was overgenomen."

Maar volgens Nagel is het een "regelrechte schande dat radeloze pensioenspaarders nu al vijf jaar van het kastje naar de muur worden gestuurd". Hij wil dat Plasterk een onderzoek instelt naar de gang van zaken en dat eventuele daders strafrechtelijk worden vervolgd. Ook moet de Nederlandse overheid volgens Nagel garant staan voor de pensioenaanspraken omdat het gaat om overheidspersoneel.

PCN zegt dat het nog zoekt naar oplossingen voor spaarders die pensioenrechten dreigen kwijt te raken. Het fonds betreurt het dat dit zo lang duurt, maar wijst op de complexiteit van de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl