Donald Trump tijdens een bijeenkomst gisteren in Dallas
NOS Nieuws

'Gedelegeerden smeden plan om Trump van nominatie af te houden'

Tientallen Republikeinse gedelegeerden zijn bezig met een plan om alsnog te voorkomen dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt, meldt The Washington Post. De krant noemt het de meest serieuze poging tot nu toe om de zakenman te stoppen.

De gedelegeerden zijn onder meer gevallen over Trumps racistische opmerkingen over een rechter met Mexicaanse ouders en zijn uitspraken over de aanslag in Orlando.

De gedelegeerden proberen voldoende geestverwanten te vinden om de regels op de partijconventie van volgende maand zo te veranderen dat ze kunnen stemmen op wie ze maar willen, ongeacht wie er in hun staat de meeste stemmen binnenhaalde tijdens de voorverkiezingen.

'Iedereen behalve Trump'

De initiatiefnemers zeggen dat ze niet een bepaalde kandidaat op het oog hebben. "Dit is letterlijk een 'iedereen behalve Trump-zet'", zegt Kendal Unruh, een gedelegeerde uit Colorado. Volgens hem zullen de gedelegeerden er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump niet het gezicht wordt van hun partij. "Niemand weet nog wie zich zal aandienen als genomineerde, maar daar maken we ons geen zorgen over."

Trump zelf lijkt zich weinig aan te trekken van het plan om hem te dwarsbomen. "Ik heb bijna 14 miljoen stemmen gekregen en krijg de grootste menigtes achter me", zei Trump. "Een dergelijke actie zou niet alleen compleet illegaal zijn, er wordt dan ook niet geluisterd naar de miljoenen mensen die zo sterk achter de dingen staan die ik zeg."

De partijconventie van de Republikeinen begint op 18 juli in Cleveland. De presidentsverkiezingen zijn op dinsdag 8 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl