Wilco Kelderman in de Tour de France van 2015
NOS Wielrennen

Kelderman 'baalt', Tolhoek is 'onwijs trots'

Het was een mooi gezicht: Wilco Kelderman in de gele trui in de Ronde van Zwitserland. Maar de renner van Lotto-Jumbo raakte zijn leiderstrui vrijdag in de zevende etappe kwijt aan Warren Barguil. "Dat is balen. Gisteren zag het er allemaal heel mooi uit", reageert Kelderman teleurgesteld.

Terwijl Kelderman de nederlaag wegslikte, stond even verderop landgenoot Antwan Tolhoek met een brede glimlach de media te woord. De Zeeuw van Roompot Oranje Peloton verdedigde met verve de bergtrui en weet, met nog twee etappes voor de boeg, nu al dat hij die trui ook niet meer kan verspelen. "En dat voor een jongen die onder zeeniveau is geboren. Ik ben onwijs trots", aldus Tolhoek.

'Hoop dat ik nog wat kan stijgen'

Voor Kelderman viel het doek in de slotfase van de etappe. Zeven kilometer voor de finish in Sölden was de tank bij hem vrijwel leeg. "En toen moest ik mijn eigen tempo rijden, met veel wind hier bovenop die berg verlies je dan telkens wat meer tijd", aldus de renner, die nu met 1 minuut en 39 seconden achterstand op Barguil negende staat in het klassement.

Met nog twee etappes voor de boeg, waaronder een 16,8 kilometer lange tijdrit op zaterdag, heeft Kelderman nog wel zicht op een goed eindklassement. "Ik hoop dat ik nog wat kan stijgen. Maar de eindzege? Het wordt wel erg lastig om nog ruim anderhalve minuut terug te pakken op Barguil."

Tolhoek: ik ben superblij en trots

Bergtrui voor Tolhoek

Ondanks het verlies van Kelderman viel er voor wat betreft de Nederlanders in Zwitserland toch nog wat te juichen. Antwan Tolhoek van Roompot behield na de koninginnenrit de bergtrui. Met 54 punten voorsprong op achtervolger Pieter Weening (eveneens Roompot) kan hij die trui ook niet meer kwijtraken.

"Het was zwaar, dat zeg ik eigenlijk elke dag, maar het was echt zo", reageert de 22-jarige Tolhoek. "Ik ben superblij en onwijs trots dat ik zo'n grote prijs kan pakken in de World Tour."

Ronde van Zwitserland: Kelderman raakt leiderstrui kwijt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl