NOS Nieuws

Kabinet: moord op Cox afschuwelijk en onbegrijpelijk

Ministers reageren vol afschuw op moord Cox

Nederlandse ministers reageren met afschuw op de moord op de Britse politicus Cox. "Afschuwelijk", zegt vicepremier Asscher. "Een jonge vrouw in de kracht van haar leven, met twee hele jonge kinderen, die op klaarlichte dag bij iets heel normaals als een spreekuur is omgebracht. Ze was een heel indrukwekkende, idealistische vrouw, die zich steeds in dienste stelde van anderen. Ik vind het buitengewoon triest."

Minister Hennis vindt het onbegrijpelijk en "heel heftig". Maar ze wil het niet zien als een gevolg van de verharding van het politieke debat. "Ik mag toch hopen dat we niet zo diep zijn gezonken. Een hard debat, daar is op zich niks mis mee, maar dan moet het wel bij woorden blijven. Het is natuurlijk waanzinnig wat hier gebeurd is."

Auto's in de fik

Minister Plasterk vindt het buitengewoon schokkend dat politici die gewoon hun werk doen, op deze manier aan hun eind komen. "We hebben in Nederland natuurlijk de moord op Pim Fortuyn gehad, maar sindsdien is het gelukkig niet meer voorgekomen dat politici op deze manier worden belaagd. Maar er worden wel auto's in de fik gestoken en huizen beklad."

Hij verzucht: "In 's hemelsnaam, of je het nou met iemand eens bent of niet, laat alle politici in alle vrijheid hun werk doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl