NOS Nieuws

Run op bookmakers voor brexit-referendum

"Mensen zitten er heel erg emotioneel in en het debat wordt daarom meer op emotie dan op inhoud gevoerd," zegt Eric Konings namens ESSA, een vereniging van wedbedrijven. Het referendum van 23 juni over het wel of niet in de Europese Unie blijven van de Britten heeft bookmakers in de spotlights gezet.

"Britten zetten in op van alles: paardenraces, voetbalwedstrijden, The Voice, geboortes in het koninklijk huis, parlementsverkiezingen en nu dus ook op de uitkomst van een referendum. Het wedden zit in de Britse cultuur, veel meer dan elders in West-Europa", aldus Konings.

Run op bookmakers voor brexit-referendum

Op donderdag 23 juni kunnen de Britten kiezen: in de EU blijven ('bremain') of eruit stappen ('brexit'). Peilingen proberen de uitslag te voorspellen. Maar kloppen de opiniepeilingen wel, of moet je meer waarde hechten aan de bookmakers, de wedkantoren? Is weddenschap ook wetenschap?

In de opiniepeilingen waren de blijvers halverwege de maand mei in de meerderheid, met 55 procent tegen 45 procent. Twee weken later, begin juni was het 50-50. In de laatste opiniepeiling van 13 juni ligt brexit op kop met 52 procent. Bij de Britten die er een weddenschap van maken en er geld op inzetten ligt het anders.

Bookies

Als we de bookmakers mogen geloven, blijven de Britten waarschijnlijk in de EU. Van de gokkers zet momenteel 40 procent in op een brexit, en 60 procent op bremain. Volgens de Britse bookmaker William Hill zijn er bij geen enkel politiek evenement zoveel weddenschappen geplaatst als bij het huidige referendum.

"Er zijn drie soorten spelers", zegt Konings. "Je hebt spelers die hun eigen gevoel en keuze volgen. Dan de groep die hun eigen gevoel 'hedgen' en inzetten op het tegendeel, zodat ze sowieso een leuke avond hebben. En tenslotte de kille berekenaars, de zakelijke gokkers met hun eigen kansberekeningen."

Emoties en sentimenten spelen een grote rol en zijn wellicht sterker dan de waarschuwingen en rampscenario's van de tegenstanders, of de blije verhalen en de florissante Britse vooruitzichten waar de voorstanders mee zwaaien.

Bij alle verkiezingen blijken de bookmakers het beter te voorspellen dan de opiniepeilers.

Minister Jeroen Dijsselbloem

"De wedmarkt is een andere manier van kijken", zegt Eric Konings. "Opiniepeilingen hebben veel meer bias, zijn veel gerichter in wat gevraagd wordt en aan wie, bij wedden komt gewoon alles bij elkaar." Ook minister Dijsselbloem van Financiën is stellig: "Bij alle verkiezingen blijken de bookmakers het beter te voorspellen dan de opiniepeilers, dus de bookies zeggen dat dit goed gaat aflopen."

De Britse politiek analist Matthew Shaddick zegt dat de Britten zo'n 100 miljoen pond voor dit referendum zullen inzetten. "Dit is een grote zaak voor ons", zegt hij in Nieuwsuur. "Dit kan qua gokken de grootste politieke gebeurtenis ooit worden."

'Zwevende kiezer bepaalt uitkomst brexit-referendum'

Onrust

Het groeiende kamp van brexit-stemmers in de polls wakkert de onrust op financiële markten aan. De onzekerheid over de uitslag maakt investeerders onzeker en beleggers zoeken een veilig heenkomen.

De aandelenbeurzen zijn in een week tijd bijna 10 procent gedaald en hebben in vier maanden niet zo laag gestaan. Goud is in 17 maanden niet zo duur geweest. En veilige obligatielanden zien een toenemende vraag naar hun schuldpapier en zien de rente dalen. De Duitse rente op tienjaarsleningen is zelfs negatief, waardoor de Duitse staat aan zijn eigen schuld verdient. En het Britse pond daalt in waarde ten opzichte van de euro en de dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl