mariniers bij een oefening bij de Brienenoordbrug
NOS Nieuws

Meer meldingen letsel bij Defensie

Het aantal meldingen van bedrijfs- en dienstongevallen met letsel bij Defensie is de afgelopen jaren gestegen. Uit stukken die NU.nl opvroeg blijkt dat er vorig jaar 155 incidenten waren tegen 98 in 2011.

De meldingen variëren van blessures tijdens het sporten, verkeersongevallen en medische problemen tot ernstig letsel bij bedrijfs- en dienstongevallen. Defensie bevestigt dat de stijging van het totaal aantal meldingen klopt, maar zegt dat het aantal incidenten met ernstig letsel "redelijk stabiel blijft".

Defensie begon in 2011 met het bijhouden van de meldingen. Uit de cijfers blijkt het aantal meldingen van ernstige incidenten tussen 2011 en 2015 licht gestegen is. In 2011 ging het om 41 meldingen, in 2015 om 51.

Volgens Defensie is de stijging van het totaal aantal meldingen vooral het gevolg van actiever beleid om mensen erop te wijzen dat ze melding kunnen doen. Een woordvoerder van Defensie wijst erop dat mensen zich "kennelijk vrijer voelen om melding te doen".

Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM betwijfelt of dat klopt. "Wij vragen Defensie al langer om meer informatie over de aard van de ongevallen. Het aantal ongevallen moet worden teruggedrongen, maar om te kunnen beoordelen hoe dat moet, en waar aanpassingen op het werk nodig zijn, hebben we meer informatie nodig".

Debie maakte zich vorig jaar ook al zorgen over het toenemende aantal incidenten, terwijl het aantal defensiemedewerkers juist daalt.

Volgens Debie staat bij de meldingen wel omschreven wat er aan de hand is, maar blijft in veel gevallen onduidelijk of het letsel is opgelopen tijdens het werk, en in welke omstandigheden. De vakbond wil snel met Defensie om tafel om meer duidelijkheid te krijgen.

D66 heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie om opheldering gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl