Windmolens in het landschap van Medemblik
NOS Nieuws

'Windmolens naar hoogte van 300 meter'

Windmolens op land zullen in de toekomst nog hoger worden dan het huidige maximum van 200 meter. Branche-vereniging van windenergiebedrijven NWEA verwacht dat het binnen 10 jaar technisch mogelijk is om de hogere windmolens te bouwen.

In een visie op de toekomst van windmolens schrijft de vereniging dat twee keer langere rotorbladen vier keer meer energie opleveren. De windmolens vangen op grotere hoogte meer - en hardere - wind.

In het AD zegt een onderzoeker van het Energieonderzoek Centrum Nederland dat dat betekent dat de zogenoemde tiphoogte van de windmolens op land richting de 300 meter gaat. Op zee zou die op 350 meter kunnen uitkomen.

Vreemd

De landelijke vereniging van omwonenden van windmolens (NLVOW) stelt dat de impact op de omgeving nog groter zal zijn als de windmolens hoger worden. De verenging vindt dat er een discussie moet komen over de wenselijkheid daarvan.

Voorzitter Rob Rietveld: "We hebben overal hoogtebeperkingen voor, behalve voor windmolens. Dat is op zijn minst vreemd te noemen".

Nu wordt er door de overheid wel gekeken of de windmolens in de omgeving passen, maar gelden er geen wettelijke regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl