NOS Nieuws

Avocadotekort leidt tot massale roof in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kampt met een golf van avocadodiefstallen. De vraag is zo groot, dat de groene vruchten in grote getale 's nachts worden geroofd bij boeren. Rijp of niet, en mogelijk zelfs giftig, schrijft The Guardian.

Tegenvallende oogsten en een groeiende populariteit hebben de prijzen van de avocado's opgestuwd. De vrucht kost in Nieuw-Zeeland ongeveer drie euro per stuk, ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar.

Dat heeft tot gevolg dat er sinds januari ongeveer veertig grootschalige avocadoroven zijn gepleegd. Soms worden er honderden vruchten per keer gestolen. Vermoedelijk gebeurt het nog vaker, maar er wordt niet altijd aangifte van gedaan.

Een lokale politieofficier zegt dat hij veel diefstallen van avocado's heeft meegemaakt, maar nog nooit op deze schaal. De avocado's worden na zonsondergang van de bomen getrokken en in doeken opgevangen. Ze worden verkocht in kraampjes langs de weg, of gewoon opgegeten door de plukker.

Pas bespoten

Of de gestolen waar lekker smaakt, valt te betwijfelen. De meeste ontvreemde avocado's zijn verre van rijp. Daar komt bij dat de vruchten onlangs zijn bespoten met bestrijdingsmiddelen. Daardoor kunnen ze nog hoge concentraties gif bevatten.

De brancheorganisatie van avocadoboeren, de New Zealand Avocado, zegt tegen The Guardian dat de misdaadgolf van korte duur zal zijn; binnen enkele weken wordt een grote oogst verwacht. Toch hebben meerdere boeren voor de zekerheid alarmsystemen geïnstalleerd op hun erf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl