Een protest tegen een azc in Geldermalsen loopt uit de hand

Heftig protest tegen opvang asielzoekers, heeft dat effect?

Geen asielzoekerscentrum: dat is het standpunt van een grote meerderheid van de gemeenteraad van Geldermalsen. De partijen kwamen tot dat besluit na gesprekken met inwoners. Die gesprekken hield de gemeente na rellen eind vorig jaar tijdens een vergadering over de komst van een azc.

In meer gemeenten was er protest tegen azc's. In sommige gemeenten stemde de raad daarna tegen een azc, maar in verreweg de meeste gemeenten werden asielzoekers toch opgevangen.

Purmerend

Een van de eerste grote protesten is in Purmerend. Daar wordt een raadsvergadering afgebroken omdat burgers stampij maken in de raadszaal. Er volgt een inspraakavond. De sfeer is negatief, maar er zijn geen incidenten. Een week later stemt de raad toch tegen een azc. Er worden wel 30 alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen in een tehuis.

Rotterdam

In Rotterdam verloopt een bewonersbijeenkomst op 15 oktober over de komst van een asielzoekerscentrum rumoerig. De bijeenkomst wordt meerdere keren geschorst door burgemeester Aboutaleb. Na afloop gooien mensen met stenen naar de politie en worden drie mensen gearresteerd.

De Rotterdamse gemeenteraad stemt uiteindelijk in met de komst van 600 asielzoekers in een opvang op een voormalig honkbalterrein in de Beverwaard.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam praat met bewoners over de komst van een azc

Steenbergen

In Steenbergen loopt het eind vorig jaar ook uit de hand bij een inloopavond over de opvang van 600 asielzoekers. De burgemeester wordt al uitgejouwd voordat hij iets heeft gezegd, net zoals een inwoonster die voorstander is van de opvang. De gemeenteraad besluit dat er geen azc komt, maar dat er wel een kleinschaliger opvang voor 140 asielzoekers komt.

Geldermalsen

Geldermalsen is eind vorig jaar aan de beurt als de gemeenteraad bij elkaar is om te praten over een azc voor 1500 mensen. Het gaat mis als mensen met vuurwerk gooien en er stenen door de ruiten gaan. De raadszaal wordt ontruimd. Sinds vandaag is het azc volledig van de baan na gesprekken met inwoners.

Geldermalsen krijgt definitief geen azc

Utrecht

Ook in Utrecht verloopt een informatieavond in de wijk Overvecht grimmig. Zowel voor als na de vergadering zijn er kleine opstootjes tussen voor- en tegenstanders van een opvang. Ondanks het verzet stemt de gemeenteraad in met de opvang van 140 asielzoekers.

Ede

In Ede wordt een inloopdag over een opvang afgeblazen. De burgemeester is bang dat mogelijke protesten uit de hand lopen. Ondanks de protesten besluit de gemeente dat er een opvang komt voor 900 asielzoekers, verspreid over drie locaties.

Heesch

In Heesch is veel verzet tegen de opvang van 500 vluchtelingen. Een paar dagen voor een inwonersbijeenkomst over de opvang liggen er twee dode varkens op de plek waar het azc moet komen, een dag later ligt er een berg zand op de oprit van de burgemeester. En een anti-asielzoekersprotest waar duizend mensen bij aanwezig zijn, loopt uit de hand. Agenten worden bekogeld en vuurwerk wordt afgestoken.

Een azc gaat uiteindelijk niet door in Heesch, maar de gemeente vangt wel 225 extra statushouders op.

De politie staat klaar voor het gemeentehuis in Heesch tijdens een demonstratie tegen de komst van een azc

Enschede

Bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Enschede worden ​zes mensen aangehouden voor het bezit van messen, een spandoek met een hakenkruis en geweld tegen de politie. Na de arrestaties keren de betogers zich tegen de politie en ontstaat er een opstootje. Uiteindelijk besluit de gemeente dat er een asielzoekerscentrum voor 580 mensen komt in de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl