Wout Poels
NOS Wielrennen

Toppers laten NK wielrennen links liggen

Veel grote namen uit het Nederlandse wielrennen slaan dit jaar het Nederlands kampioenschap op de weg over. Wout Poels en Wilco Kelderman hebben al een streep gezet door de wedstrijd die 25 juni op Goeree Overflakkee wordt verreden. Achter de namen van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk staat nog een vraagteken.

Kruijswijk zegt dat het "nog niet bekend" is of hij meedoet of niet. Mollema zegt "op het laatste moment te beslissen". Voor Robert Gesink komt het NK sowieso te vroeg, aangezien hij begin deze week hard ten val kwam in de Ronde van Zwitserland.

Het is nog maar de vraag of Gesink überhaupt aan de start van de Tour de France zal verschijnen. Ploegleider Nico Verhoeven geeft aan "het van dag tot dag te bekijken", maar sluit in De Telegraaf deelname van Gesink aan het NK uit.

Deelname NK verplicht

Dat Poels sowieso niet aan de start verschijnt en dat Mollema en Kruijswijk twijfelen, is opmerkelijk. Op papier komt daarmee hun deelname voor de Olympische Spelen in gevaar.

Vorig jaar was er veel discussie over het afzeggen van grote namen voor het NK. Wijlen KNWU-directeur Huib Kloosterhuis zei in 2015: "Reglementen schrijven voor dat het een verplichting is om mee te doen (aan het NK, red.) als je geselecteerd wil worden voor de Spelen of de wereldkampioenschappen, mits er een goede reden is om af te zeggen."

Kloosterhuis gaf toen ook aan "dat daar in 2016 serieuzer naar gekeken gaat worden".

NK is belangrijk, maar dit jaar iets minder

'In teken van de Spelen'

Technisch directeur van de KNWU, Thorwald Veneberg, reageert nu op de woorden van Kloosterhuis. "We hebben met de ploegen en renners rond de tafel gezeten. Wij vinden dat een renner zich optimaal moet kunnen voorbereiden met bijvoorbeeld een hoogtestage op de Olympische Spelen." De wedstrijd in Rio de Janeiro heeft zware en lange beklimmingen.

"We begrijpen het dat een renner dan dit Nederlands kampioenschap, een praktisch vlak parcours, over wil slaan. Wij zien dat dus als een goede reden. Veel staat in het teken van de Spelen dit jaar. Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France."

Dumoulin start wel

Tom Dumoulin, die naast Poels, Mollema en Kruijswijk ook geselecteerd is voor de Spelen, gaat wel van start op het NK. Ook titelverdediger Niki Terpstra verschijnt aan het vertrek, evenals Lars Boom.

Titelverdediger Kelderman en Poels starten in Zuid-Holland wel op de individuele tijdrit. Ook Dumoulin maakt daar zijn opwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl