NOS Nieuws

Minder fraude ontdekt bij zorgdeclaraties

In 2015 is voor iets meer dan elf miljoen euro fraude vastgesteld bij zorgdeclaraties. Dat fraudebedrag ligt flink lager dan in het jaar ervoor. Toen werd er voor bijna acht miljoen euro meer gefraudeerd, blijkt uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Bij negen miljoen euro bestond vorig jaar een vermoeden van fraude. Maar in die gevallen werd onvoldoende bewijs gevonden of er was sprake van een administratieve fout van een zorgaanbieder.

Het aantal fraudezaken is gelijk gebleven aan vorig jaar, maar het gemiddelde bedrag per zaak is lager. Waardoor die daling komt, is niet duidelijk. Mogelijk komt het doordat betere controles een preventieve werking hebben, zegt ZN.

Pretpark

"Bij de pgb's is flink wat fraude geconstateerd", vertelt een woordvoerder. In driekwart van de fraudegevallen wordt gebruikgemaakt van het persoonsgebonden budget. Zorgaanbieders geven bijvoorbeeld meer uren op dan dat er zorg is geleverd. "Dat is dus met opzet en voor eigen gewin." Een ander voorbeeld van fraude met het pgb is dat het geld wordt gebruikt om dingen van te doen waarvoor het niet is bedoeld, zoals een uitje naar een pretpark.

Sinds 2015 is de pgb-regeling vernieuwd, mede doordat de oude regeling fraudegevoelig was. Door de vernieuwing ontstonden grote problemen met uitbetalingen van de budgetten.

Bewezen fraude bij zorgdeclaraties

Jaar Fraude
2015 11,5 miljoen euro
2014 18,7 miljoen euro
2013 9,4 miljoen euro
2012 6 miljoen euro
2011 7,7 miljoen euro

In totaal is er vorig jaar voor meer dan een half miljard euro aan onterechte declaraties geïnd. Bij het grootste deel van de hiervan is sprake van een vergissing. Vooral zorgaanbieders maakten geregeld een fout, zoals het dubbel declareren van een rekening.

Van de verkeerde declaraties hebben de zorgverzekeraars nu 485 van de 505 miljoen euro teruggevorderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl