NOS Nieuws

Afschaffen werelddekking zorgverzekering nog ver weg

Het afschaffen van de wereldwijde dekking van de zorgverzekering is nog ver weg. Weinig partijen in de Tweede Kamer voelen ervoor om mensen zelf een zorgverzekering te laten kopen als zij buiten Europa gaan studeren of op vakantie gaan. Ze vinden dat te veel gedoe voor te weinig besparing.

Vrijwel alle partijen zetten grote vraagtekens bij het nut van het afschaffen van de werelddekking, omdat minister Schippers niet kan bewijzen dat dat 60 miljoen euro besparing oplevert, zoals zij belooft.

Beter niet doen

SP-Kamerlid Leijten: "We creëren ontzettend veel bureaucratie, de bezuiniging is onduidelijk, ik kom eigenlijk tot de conclusie dat we het beter niet kunnen doen." Afgezien daarvan voorziet D66-Kamerlid Dijkstra dat de kosten van jarenlange voorlichting aan burgers een grote hap uit de besparing zullen nemen.

Het plan van minister Schippers van Volksgezondheid, dat dateert van het eerste kabinet-Rutte van VVD en CDA, kan ook niet rekenen op de steun van coalitiepartij PvdA. Die partij wil dat de wet een uitzondering maakt voor de 5 miljoen chronisch zieken in Nederland, zodat zij wel over de hele wereld verzekerd zijn.

Niet eerlijk

Het CDA heeft onder het vorige kabinet nog getekend voor de bezuiniging, maar ziet er nu niets meer in. Kamerlid Bruins Slot stelde 22 vragen aan de minister over onder meer de praktische uitvoerbaarheid, de rechtvaardigheid voor verschillende groepen Nederlanders en de haalbaarheid van de bezuiniging.

Ook de PVV vindt het schrappen van de werelddekking onnodig. "Wij vinden het niet eerlijk dat al die onverzekerde buitenlanders hier in Nederland gratis zorg krijgen en dat de Nederlanders die op vakantie gaan dit nu zelf moeten betalen", zegt Kamerlid Klever.

Mien op een camping

De VVD blijft het voorstel verdedigen, juist omdat het wel eerlijk zou zijn. "Mien die op een camping in Hasselt staat betaalt mee voor Jan die drie maanden naar Indonesië gaat", zegt Kamerlid Rutte. Met die redenering is PVV-Kamerlid Klever het niet eens: "Maar als Mien op de camping in Hasselt haar been breekt dan betaalt Jan daar toch ook aan mee?"

Minister Schippers vroeg in het debat om uitstel. Zij kon niet meteen alle vragen beantwoorden. De wet had op 1 juli door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten zijn goedgekeurd. Dan zouden de verzekeraars, die overigens ook grote bezwaren hebben, genoeg tijd hebben gehad om hun producten aan te passen.

Hiermee is dus uitgesloten dat de Europa-dekking al per 1 januari 2017 ingaat, en blijft de werelddekking voorlopig bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl