NOS Nieuws

Schotten: brexit? Dan wij uit het Verenigd Koninkrijk

Ze zijn zeer gesteld op hun eigen tradities en gewoontes, maar toch willen de meeste Schotten bij de EU blijven horen. Zijn in heel Groot-Brittannië ongeveer evenveel voor- als tegenstanders, in Schotland wil 76 procent niet uit de EU.

"Onze markt is de hele wereld. Europa is daar een belangrijk deel van", zegt een maker van Schotse whisky. 40 procent van zijn drank wordt geëxporteerd naar Europa. De Schotten kunnen het geld en de afzetmarkt van de EU beslist niet missen.

Minstens zo belangrijk zijn de subsidies. In Glasgow bijvoorbeeld worden hele buurten leefbaar gemaakt met Europees geld. Een van de bewoners van zo'n gerenoveerde wijk is er zijn gezin begonnen: "Dit hele gebied is opgeknapt met EU-geld. Dat is toch alleen maar iets goeds?"

Schotse onafhankelijkheid

De Schotse premier heeft al gedreigd met een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid, mocht de brexit doorgaan.

"De Schotten zouden terecht boos zijn als ze tegen hun wil door de rest van het VK uit de EU worden gesleept", zegt een bestuurder van het graafschip Aberdeenshire. "Er zou er opnieuw discussie ontstaan over onze plaats binnen het Verenigd Koninkrijk."

'Ze zouden terecht boos zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl