Bloemen voor het ziekenhuis in Orlando
NOS Nieuws

Zes gewonden Orlando in kritieke toestand

Van de 50 mensen die gewond raakten bij de schietpartij in een homobar in Orlando liggen er nog zes in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een van de artsen van het ziekenhuis zei op een persconferentie dat het hem niet zou verbazen als het dodental nog verder oploopt.

In de nacht van zaterdag op zondag drong de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst, de homobar Pulse in Orlando binnen. Daar schoot hij 49 mensen dood. Zelf werd hij gedood toen de politie het pand bestormde.

Operatiekamers

Het regionale ziekenhuis van Orlando werd na de schietpartij overspoeld met gewonden. Normaal is de Spoedeisende Hulpafdeling ingericht op de behandeling van zo'n vier tot vijf patiënten per dienst. Nu kwamen er zoveel gewonden binnen dat de artsen het niet meer aankonden en collega's moesten oproepen om te komen helpen. Ook kwamen artsen en verplegend personeel spontaan hun hulp aanbieden.

Al snel werd het aantal operatiekamers uitgebreid van twee naar zes en werden er doorlopend operaties uitgevoerd. Negen slachtoffers waren al overleden op het moment dat ze het ziekenhuis werden binnengebracht.

In het ziekenhuis van Orlando liggen naast de zes patiënten in kritieke toestand ook nog 21 andere slachtoffers. Hun toestand is stabiel. Elf gewonden werden behandeld in andere ziekenhuizen. De meesten van hen zijn inmiddels weer thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl