NOS Nieuws

Facebook komt met functies voor zelfmoordpreventie

Facebook gaat gebruikers die suïcidaal zijn, actief informatie over hulplijnen geven. Mensen die uit berichten van Facebook-vrienden opmaken dat diegene zichzelf iets zal aandoen, kunnen die berichten vanaf nu melden aan het netwerk. Als Facebook-medewerkers inderdaad een risico zien, sturen ze die gebruiker een lijstje met "nuttige informatie", zoals telefoonnummers van hulplijnen of de tip om met een vertrouweling te praten.

De melder krijgt ook tips, zoals "luister goed" en "laat weten dat je hem/haar belangrijk vindt".

De tool voor zelfmoordpreventie werd al gebruikt in de Verenigde Staten en Australië en wordt nu ook beschikbaar gesteld aan de rest van de wereld, ook aan gebruikers in Nederland. Facebook gaat de meldingen naar eigen zeggen 24 uur per dag monitoren.

Een voorbeeld van een hulpgesprek op Facebook

Facebook heeft voor het project samengewerkt met zelfmoordpreventie-organisaties in de VS, zoals Save.org en Lifeline. Het hoofd veiligheid van Facebook, Antigone Davis, wijst erop dat het netwerk niet alles kan oplossen. "Als jij of iemand die je kent in een crisissituatie zit, is het belangrijk om onmiddellijk de hulpdiensten te bellen", zegt ze.

Facebook vindt zelf dat het een taak heeft in het aansporen van gebruikers om elkaar te helpen. In ​The New York Times, die als eerste berichtte over de zelfmoordpreventie-tool, zegt een deskundige dat het bedrijf "een dunne lijn moet bewandelen" om niet als "een soort Big Brother" te worden gezien. "Mensen verwachten niet dat Facebook echt hun berichten in de gaten houdt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl