NOS Nieuws

Zussen herkennen vermiste broertje op 70 jaar oude foto uit Nagasaki

Het beeld doet denken aan de lichamen die in de Romeinse ruïnestad Pompeii werden gevonden: een jongen ligt op de grond, zijn verkoolde lichaam tussen het puin.

De foto is niet in Italië gemaakt, maar in Japan. Legerfotograaf Yosuke Yamahata vond het lichaam van de jongen in Nagasaki op 10 augustus 1945, een dag nadat de atoombom was gevallen.

  • NHK
    Forensisch expert Yoshitoshi Fukahori met de foto van het slachtoffer
  • Yosuke Yamahata
    De foto van de jongen werd gemaakt op 10 augustus 1945, een dag na de atoomaanval op Nagasaki
  • NHK
    De presentatie van het forensisch rapport
  • NHK
    De onderzochte familefoto

Deccennialang was onbekend wie het slachtoffer was. Maar vorig jaar werd de foto tentoongesteld in het Atoombommuseum van Nagasaki. Twee hoogbejaarde zussen die de afbeelding zagen, vonden dat de jongen leek op hun oudere broer die sinds het Amerikaanse bombardement werd vermist. De 13-jarige Shoji Tanisaki zat op een school vlak bij de plek waar de bom explodeerde.

Een groep vredesactivisten vroeg een forensisch expert om de foto te vergelijken met oude familiefoto's van de zussen. In zijn rapport acht de onderzoeker de kans zeer groot dat het om hun vermiste broer gaat.

Het mysterie van een 70 jaar oude foto lijkt opgelost

De zussen, Kei Yamaguchi en Miyoko Nisikawa, zijn dankbaar met deze tastbare herinnering aan hun broertje. Tot nu toe hadden ze niet meer dan een kapotte paraplu en een waterfles die hij had achtergelaten. Beide objecten waren zwaar radioactief.

"Mijn zus en ik hebben de foto al vaak zachtjes aangeraakt", zegt Nisikawa. "We hebben het gevoel dat we eindelijk onze lieve broer weer hebben ontmoet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl