Martien Hunnik is alsnog vrijgesproken van de zogenoemde Hilversumse showbizzmoord in 1981. Hij heeft acht jaar vastgezeten
NOS Nieuws

Veroordeelde alsnog vrijgesproken voor showbizzmoord uit 1981

Het gerechtshof in Den Haag heeft Martien Hunnik vrijgesproken van de zogenoemde Hilversumse showbizzmoord. Volgens het hof is er geen bewijs dat Hunnik bij de moord in 1981 betrokken was. Zijn bekentenis van destijds is onbetrouwbaar.

Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden zelf al vrijspraak.

Het hof boog zich opnieuw over de moordzaak nadat de Hoge Raad in mei vorig jaar had bepaald dat het proces tegen Hunnik overgedaan moest worden. Nieuw onderzoek had uitgewezen dat de oorspronkelijke bekentenis van Hunnik onbetrouwbaar was.

Martien Hunnik wil schadevergoeding

Martien Hunnik werd op basis van die bekentenis, die hij later introk, veroordeeld tot twee jaar cel en tbs voor de moord op de bekende platenproducer Bart van der Laar. Hij zat in totaal acht jaar vast. Behalve de bekentenis was er geen bewijs tegen Hunnik.

Het gerechtshof noemt de bekentenis van Hunnik niet betrouwbaar. Van ongeoorloofde druk bij de verhoren van Hunnik, een voormalige jongensprostitué, is overigens geen sprake geweest. Omdat er verder geen verband kan worden gelegd tussen Hunnik en de moord spreekt het hof hem vrij.

Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops is de les die uit deze gerechtelijke dwaling moet worden getrokken dat bekentenissen alleen, zeker als die onder druk worden afgelegd of weer worden ingetrokken, niet genoeg zijn om iemand te veroordelen.

Schadevergoeding

Hunnik is van plan om een schadevergoeding te eisen van de Staat.

In het nieuwe onderzoek naar de showbizzmoord heeft het OM vorig jaar de twee werkelijke daders van de moord op Van der Laar in het zicht gekregen. Een van hen blijkt al te zijn overleden. De ander kan niet meer vervolgd worden omdat de zaak is verjaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl