Nederland in Europese top-5 met online-aankopen
Consumenten kopen vaker online en dat is terug te zien in de hoeveelheid webwinkels. In vijf jaar tijd is het aantal bedrijven in de detailhandel dat online verkoopt bijna verdubbeld. Van 24 procent in 2010 naar 42 procent in 2015, blijkt uit cijfers van het CBS. Fysieke winkels zagen hun omzet juist wat teruglopen in dezelfde periode.
Elektronica en reizen
Ruim 7 op de 10 Nederlanders kochten in 2015 iets online en daarmee behoort Nederland tot de top vijf van Europa. We geven per aankoop gemiddeld tussen de 100 en 500 euro uit. De laatste jaren besteden we ons geld vooral aan elektronica. Binnen de detailhandel groeit deze branche het sterkst.
Bij de verkoop van consumentenelektronica neemt de online-omzet toe en de offline-omzet, bij de stenen winkels, juist af. Door de grote en middelgrote bedrijven in deze branche werd in het eerste kwartaal van 2016 zelfs 34 procent meer omgezet via webwinkels. In de fysieke winkels was dat 11 procent minder.
De terugval in de offline-omzet speelt al wel langer. Over 2015 daalde deze omzet nog met 2,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook speelt mee dat eind 2015 en begin 2016 een aantal grote ketens failliet ging.
Nog meer geld geven consumenten online uit in de toeristensector. In die branche verkocht vorig jaar meer dan de helft van de bedrijven, zoals reisbureaus en hotels, hun diensten via internet.
Hoewel Nederland bij de top van de EU hoort en het aantal online winkels in de detailhandel in vijf jaar is verdubbeld, groeit het aantal nieuwe consumenten minder hard. Zoals te zien is in de grafiek, is de afgelopen vijf jaar nauwelijks een stijgende lijn te zien in het aantal Nederlanders dat online shopt.
Met handel over de grens kan Nederland nog wel winst boeken. Veel retailers laten zich door de hoge posttarieven weerhouden hun producten in het buitenland aan te bieden. Het internationaal versturen van een klein pakketje is soms tot vijf keer duurder dan binnen Nederland.
Ook premier Rutte vindt dat dit anders kan. Hij was gisteren in Amsterdam om samen met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en minister Kamp een Europees plan te bespreken. Zo probeert hij met zijn collega's in de Europese Raad afspraken te maken over onder andere de digitale economie.