Peter Sagan sprint naar de dagzege en leiderstrui in de Ronde van Zwitserland.
NOS Wielrennen

Zwitserse bergtrui voor Tolhoek, Sagan slaat dubbelslag

Antwan Tolhoek heeft in de Ronde van Zwitserland de bergtrui veroverd. De 22-jarige neoprof van Roompot Oranje Peloton ging voor de tweede dag op rij in de aanval en sprokkelde genoeg punten bijeen om de trui over te nemen van de Oostenrijker Matthias Krizek.

Tolhoek ging samen met ploegmaat Huub Duyn en zes anderen vroeg in de aanval en was bij enkele heuveltjes als eerste boven. De vluchtpoging werd uiteindelijk verijdeld, maar het plannetje van Roompot was niettemin geslaagd.

Sagan schittert

De derde etappe leverde een zege op voor Peter Sagan. De wereldkampioen kleurde de finale door op indrukwekkende wijze het gat met de vluchters Michael Albasini en Sylvan Dillier te dichten. Het gedecimeerde peloton kwam in de slotkilometer erg dichtbij, maar de vlucht hield stand en de Slowaak won de eindsprint met gemak.

Sagan nam bovendien de leiderstrui over van Jurgen Roelandts, die er weliswaar alles aan deed om de schade beperkt te houden. De Belg finishte als vijfde op drie seconden van de Slowaakse ritwinnaar, maar de bonificatieseconden die Sagan verdiende, braken Roelandts op.

Sagan wint in Zwitserland

Sagan heeft in het algemeen klassement drie tellen voorsprong op Roelandts en Dillier. Wilco Kelderman van Lotto-Jumbo, die als vijftiende op de streep was gekomen, staat zevende op zeventien seconden van de winnaar.

Lammertink naar ziekenhuis

Tegenover het succes van Tolhoek stond de pech voor zijn ploeggenoot Maurits Lammertink. De coureur uit Losser kwam in een afdaling hard ten val en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl