Woningen in de Eindhovense wijk Woensel-West
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Korting op woning bij hulp aan vluchteling

Een woningcorporatie in Eindhoven gaat huurders korting geven als ze helpen bij de integratie van vluchtelingen. Door een maatjes-systeem kunnen sociale huurders bij corporatie Trudo een huurverlaging krijgen van honderd euro per maand, schrijft Omroep Brabant.

"Als vluchtelingen een status krijgen, worden wij geacht ze te huisvesten", zegt Trudo-directeur Thom Aussems. "Wij willen dan iemand in het complex zoeken waar de statushouder komt te wonen die ze helpt om zich thuis te laten voelen in de buurt en ze een beetje wegwijs maakt in de gewoontes van ons land. Ze kunnen ook snel een melding maken als ze zien dat er iets misgaat met financiën, zorg of onderwijs."

Volgens de bestuurder heeft de corporatie ook zelf wat aan het project. "Iedereen is erbij gebaat dat de integratie goed verloopt, ook wij. In de buurt kun je veel beter zien als het misgaat, dan achter het bureau van een instelling. Daarom betrekken wij graag de bewoners bij dit project."

Kinderen

Het idee komt van een eerder project. "In de wijk Woensel-West hadden we jarenlang de grootste problemen. Daar zijn we in 2008 begonnen met een project waarbij studenten ook korting kregen op de huur als ze tien uur per maand zouden besteden aan het helpen van kinderen. Uiteindelijk zijn daar 350 kinderen mee geholpen. De school in de wijk ging van het predicaat probleemschool naar de basisschool met de hoogste cito-score van Zuid-Nederland.

Wanneer de eerste huurders aan vluchtelingen gekoppeld worden, is nog niet duidelijk. Vandaag begint de woningcorporatie met werven.

Advertentie via Ster.nl