Donald Trump
NOS Nieuws

Trump: bloedbad Orlando bewijst mijn gelijk

Presidentskandidaat Donald Trump ziet in de schietpartij in de homobar in Orlando het bewijs dat hij gelijk had met zijn voorstel de Amerikaanse grens te sluiten voor moslims. Het bloedbad zal de komende weken en maanden een belangrijke rol spelen in de verkiezingscampagne.

Bij de Republikeinen zal het zwaartepunt komen te liggen op maatregelen tegen de radicale islam, de Democraten zullen er een nieuwe aanleiding in zien om het wapenbezit aan banden te willen leggen.

Steunbetuigingen

Kort na de eerste berichten over de moordpartij twitterde Trump al dat hij veel steunbetuigingen ontving voor zijn onverbiddelijke standpunten over de radicale islam. Ofschoon niet is vastgesteld dat de schutter, een zoon van Afghaanse ouders, direct contact had met jihadisten, eiste Trump direct van president Obama en zijn democratische rivaal Hillary Clinton dat zij de aanslag als een radicale islamitische terreuraanslag zouden veroordelen.

Geen van beiden heeft dat tot dusver gedaan. "Met zwakke leiders krijg je dit soort aanslagen", concludeerde Trump.

Met zwakke leiders krijg je dit soort aanslagen.

Donald Trump

Obama en Clinton reageerden behoedzaam op het bloedbad in Orlando. Beiden spraken van een terreurdaad, maar benadrukten dat het onderzoek naar de motieven van de dader nog op volle gang is.

Clinton wees er wel op dat 'oorlogswapens' niet op straat thuishoren. De schutter schoot in de bar met een semi-automatisch AR-15-geweer vijftig mensen dood en verwondde tientallen anderen.

Het wapen werd in de jaren negentig verboden door de toenmalige president Bill Clinton. Jaren later besloot president Bush dat verbod niet te verlengen. De afgelopen jaren heeft het door Republikeinen gedomineerde Congres de wens van Obama geblokkeerd om de AR-15 opnieuw te verbieden.

Ook nu zeggen Republikeinen dat 'Orlando' voorkomen had kunnen worden als de bar geen 'gun free zone' was geweest en de bezoekers wapens hadden mogen dragen. "Deze discussie gaat zich de komende weken weer afspelen. En het resultaat is voorspelbaar: het zal waarschijnlijk tot niets leiden", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Het resultaat van de nieuwe discussie over wapenbezit is voorspelbaar: het leidt waarschijnlijk tot niets

correspondent Arjen van der Horst

Dip

Met de schietpartij in Orlando klimt Trump uit zijn dip van de afgelopen weken. Hij kwam recent onder vuur te liggen door omstreden uitspraken, onder meer over de partijdigheid van een Mexicaanse rechter. Na de aanslag in San Bernardino door twee radicale moslims, afgelopen december, schoot Trump als een komeet omhoog in de peilingen.

In Washington D.C. komen vandaag diverse onderzoekscommissies van het Congres bijeen om de schietpartij te bespreken. Vooral het feit dat de FBI in 2013 en 2014 in totaal drie keer sprak met de dader over zijn veronderstelde radicale ideeën, is brisant. Het Congres gaat zeker onderzoeken wie er fouten heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl