Duitsland goed van start met zege op Oekraïne

Duitsland is het EK in Frankrijk met een overwinning begonnen. In Lille was Die Mannschaft het aanvankelijk flink tegenspartelende Oekraïne met 2-0 de baas.

De eerste helft was een lust voor het oog. Beide ploegen speelden vol op de aanval en kregen ook een reeks kansen. De Duitsers openden in de negentiende minuut de score via een mooi geplaatste kopbal van Shkodran Mustafi, maar ook Sami Khedira had namens de wereldkampioen kunnen scoren.

Oekraïne liet zich echter ook verre van onbetuigd en verdiende de gelijkmaker. Bijna hielp Jérôme Boateng een handje: de bal dreigde via hem achter de doellijn te belanden, maar de Duitse verdediger redde zelf op spectaculaire wijze.

Werd Duitsland voor de rust vooral achterin zo nu en dan overlopen, na de pauze had bondscoach Joachim Löw de zaakjes op orde. Zijn ploeg deelde de lakens uit en kwam via Toni Kroos bijna op 2-0: diens vlammende schot kuste de kruising.

Oekraïne werd nog af en toe gevaarlijk (doelman Manuel Neuer redde knap op een vrije trap van Jaroslav Rakytskyj), maar het geloof dat er wat te halen viel, leek helemaal weg. Duitsland kon vrijuit de aanval zoeken, al bleef het - gezien de geringe voorsprong - op zijn hoede.

De wedstrijd bloedde langzaam dood, maar kende nog twee stuiptrekkingen. Eerste leidde een misverstand tussen Neuer en Mustafi nog bijna tot een eigen doelpunt. Vervolgens maakte invaller Bastian Schweinsteiger aan alle onzekerheid een einde door in de slotminuut de 2-0 binnen te tikken.