NOS Nieuws

Nederland aast op zetel in VN-Veiligheidsraad

  • ANP
    De Britse premier Cameron, de Duitse Bondskanselier Merkel, de Zweedse premier Reinfeldt en premier Rutte op een boottochtje bij Reinfeldt’s zomerhuis.
  • ANP
    Bondskanselier Merkel en premier Rutte
  • ANP
    Premier Rutte in Libanon
  • ANP
    Premier Mark Rutte begroet presidenten Raúl Castro en Obama
  • EPA
    Premier Rutte met zijn Europese collega's op een eurotop in februari 2015

Premier Rutte heeft zich de afgelopen maanden zo vaak laten zien aan de overkant van de Atlantische Oceaan, dat president Obama zich liet ontvallen: “Hé, ben je hier alweer?”

Het is een van de anekdotes die de ronde doen in de wandelgangen van de Tweede Kamer over de inspanningen van het kabinet om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen.

Op 28 juni stemmen 193 landen over deze tijdelijke stoel aan de grote tafel van de Verenigde Naties. Concurrenten van Nederland zijn Zweden, dat steun krijgt van Arabische landen door de erkenning van de Palestijnse staat, en Italië, dat grote bijdragen levert aan de strijd tegen IS.

Premier Rutte laat zijn gezicht net iets vaker zien

De lobby van het kabinet is al maanden aan de gang. Alle ministers brengen op hun buitenlandse reizen als het even kan de tijdelijke VN-zetel ter sprake. Je weet nooit of je een buitenlandse regering voor Nederland kunt winnen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken: "We horen van andere landen, en dat moet je dan maar geloven, dat ze Nederland heel pragmatisch vinden, goed in onderhandelen en actief bij vredesoperaties en ontwikkelingssamenwerking."

In 1999 kwam Nederland voor het laatst in de VN-Veiligheidsraad. Volgens de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken hoeft Nederland niet bescheiden te zijn. "Nederland is geen kleine speler. Dat moeten we nu eindelijk eens uit ons hoofd zetten", zegt Jozias van Aartsen, nu burgemeester van Den Haag.

Juist wij worden ook direct geconfronteerd met de gevolgen van grote crises in de wereld.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

Koenders en Van Aartsen benadrukken dat de VN-zetel vooral belangrijk is omdat Nederland dan direct kan meepraten en meebeslissen over de aanpak van grote crises in de wereld. Koenders: "Juist wij worden ook direct geconfronteerd met de gevolgen, zoals Rusland en de MH17, Syrië en de vluchtelingenstroom."

Rusland heeft vetorecht en blokkeerde vorig jaar een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 had moeten berechten. Koenders: "Toen had ik er best in willen zitten. Niet dat Rusland het dan niet had gevetood, maar ik had wel meteen met al die andere landen kunnen overleggen."

Van Aartsen is nu weer bij de lobby betrokken als burgemeester. "Den Haag is een VN-stad, met het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties: het Internationaal Gerechtshof."

Er is geen peil op te trekken.

Politiek verslaggever Ron Fresen over de kansen van Nederland

Hij heeft er alle vertrouwen in dat de lobby van het kabinet lukt. "Nederland is gewoon een goede kandidaat."

De stemming op 28 juni is geheim, dus landen die Nederland steun hebben beloofd, kunnen net zo goed op een ander land stemmen, en andersom.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Nederland denkt met zijn goede reputatie in de wereld een goede kans te maken. Maar tot op het laatste moment is er geen peil op te trekken."

Elk land - groot of klein - heeft één stem. Wat ze ermee doen, blijft geheim. Fresen: "Er zijn verhalen van landen die eerst plechtig aan Nederland en daarna even makkelijk aan Zweden hun stem hebben beloofd. De lobby voor deze prestigieuze plek op het wereldtoneel gaat dus nog door tot de laatste snik."

Nederland aast op zetel in VN-Veiligheidsraad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl