Peter Higgs
NOS Nieuws

Dertien Britse Nobelprijswinnaars tegen brexit

Dertien Britse Nobelprijswinnaars spreken zich uit tegen een brexit. Dat schrijven ze in een open brief aan dagblad The Telegraph. De Britten gaan 23 juni naar de stembus om te stemmen over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie.

De brief in de The Telegraph werd ondertekend door onder anderen Peter Higgs, de ontdekker van het Higgs-deeltje, biochemicus Paul Nurse en ontwikkelingsbioloog John Gurdon. Zij zeggen dat de wetenschap is gebaat bij een vrije uitwisseling van ideeën en onderzoekers. Volgens hen biedt de Europese Unie een milieu dat zich daarvoor leent.

De vooraanstaande wetenschappers denken dat de financiering van wetenschappelijk onderzoek in gevaar wordt gebracht wanneer de Britten de EU zouden verlaten. Ze vinden het naïef dat het vertrek-kamp denkt dat Groot-Brittannië dit bedrag uit de eigen schatkist kan betalen. Landen die niet bij de EU horen krijgen volgens hen maar mondjesmaat Europees geld voor wetenschappelijk onderzoek.

Eerder sprak de burgemeester van Londen zich samen met premier Cameron uit tegen een brexit. Ook bekende acteurs, schrijvers, musici en kunstenaars zeiden dat ze bang waren dat de creatieve sector in Groot-Brittannië zwaar zou lijden onder een Brits vertrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl