Rod Stewart
NOS Nieuws

Koningin Elizabeth riddert Rod Stewart

De Britse rockzanger Rod Stewart is geridderd door koningin Elizabeth. Hij mag zich voortaan sir Roderick David Stewart noemen.

Rod Stewart krijgt de onderscheiding voor zijn liefdadigheidswerk en verdiensten in de muziek. Stewart is onder meer bekend van de nummers Da ya think I'm sexy en Maggie May.

De 71-jarige Stewart noemde de onderscheiding een bekroning op zijn werk. "Ik dank hare majesteit en beloof to wear it well", zei hij, met een verwijzing naar zijn hit uit 1972.

Downton Abbey

De Britten hebben twee keer per jaar een lintjesregen, op Nieuwjaar en rond de verjaardag van Elizabeth in april. Dit jaar was de verjaardagslintjesregen wat later vanwege de uitgebreide viering van de negentigste verjaardag van Elizabeth.

Actrice Penelope Wilton mag zich voortaan Dame noemen, het vrouwelijke equivalent van een ridder. Zij is vooral bekend als Isobel Crawley uit de tv-serie Downton Abbey.

In de ruimte

De Britse astronaut Tim Peake werd in de ruimte verrast met een onderscheiding, een primeur. Hij werd lid van de Orde van Sint-Michael en Sint-George, een diplomatieke eretitel. Peake keert aan het einde van de week terug naar aarde na een verblijf van zes maanden aan boord van het ISS.

De koningin eerde ook de 99-jarige zangeres Vera Lynn, in de Tweede Wereldoorlog wereldberoemd geworden met de evergreen We'll meet again. Zij mag zich Companion of Honour noemen, een eretitel die slechts voor 65 mensen in totaal is weggelegd.

Verder werd filosoof Roger Scruton geridderd en werden presentatoren Ant en Dec en acteur Brian Blessed lid van de Order of the British Empire. In totaal werden 1149 mensen onderscheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl