Prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin bij de rechtbank in Palma de Mallorca
NOS Nieuws

Bijna 20 jaar geëist tegen zwager Spaanse koning

Justitie in Spanje heeft 19,5 jaar cel geëist tegen Iñaki Urdangarin, de man van prinses Cristina en de zwager van koning Felipe. Urdangarin en Cristina staan terecht in een zaak rond grootschalige belastingfraude. Urdangarin zou als hoofd van een stichting ruim zes miljoen euro hebben verduisterd.

In de zaak staan zeventien mensen terecht, maar de meeste aandacht gaat uit naar de rol van Urdangarin en Cristina. De prinses stond aan het hoofd van een bedrijf dat hielp bij de fraude. Ze is het eerste lid van het Spaanse hof dat sinds de invoering van de monarchie in 1975 terecht moet staan.

In de zaak gaat het om belastingontduiking door de stichting Nóos, waarvan de vroegere handballer Urdangarin voorzitter was. Het Spaanse Openbaar Ministerie, dat al had aangekondigd een hoge straf te zullen eisen, blijft erbij dat hij zich ten koste van de staatskas heeft verrijkt.

Vrijspraak voor Cristina?

Volgens het OM moet Cristina worden vrijgesproken. Ze zou wel hebben geprofiteerd van de fraude, maar zelf niets strafbaars hebben gedaan. Urdangarin zei tijdens het proces zelf dat Cristina niets te maken had met zijn zakelijke activiteiten en dat haar betrokkenheid "puur symbolisch" was.

Het proces duurt al sinds begin januari. Justitie wil de inhoudelijke behandeling voor het einde van de maand hebben afgerond. Wanneer de rechter uitspraak doet, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl