NOS Nieuws

Visumvrij reizen voor Turken lukt niet per 1 juli

Het per 1 juli visumvrij reizen naar Europa voor Turken is definitief van de baan. De Turkse minister van EU-zaken Ömer Celik zegt tegen de NOS dat hij uitsluit dat Turkije en de EU er binnen drie weken uitkomen.

"Laten we realistisch zijn", zegt Celik. "Dat gaan we niet redden." Celik is in Nederland om met minister Koenders van Buitenlandse Zaken te praten over de impasse. Nederland is nog tot 1 juli EU-voorzitter, dan neemt Slowakije het over.

Verkiezingsbelofte

Het visumvrij reizen is een verkiezingsbelofte van de Turkse president Erdogan en onderdeel van de vluchtelingendeal met de EU. Maar de Turkse regering is niet bereid aan een andere eis uit die deal te voldoen, namelijk het aanpassen van anti-terreurwetgeving.

Volgens Celik zijn de aanpassingen niet acceptabel omdat ze Turkije zouden verzwakken in de strijd tegen terrorisme. "Verplaats je eens in onze situatie", zegt Celik. "Dat Frankrijk, Spanje of Nederland net als Turkije grenzen aan Syrië. Elke dag terreur, elke dag aanslagen. Je kunt die grens niet controleren want aan de andere kant zit geen regering of autoriteit die de orde kan bewaren. Ik vraag aan alle landen van Europa om hier over na te denken."

Slowakije

Volgens de Europese Commissie is de definitie van terrorist in de Turkse wetgeving te breed, waardoor de autoriteiten bijvoorbeeld ook kritische journalisten kunnen vastzetten.

Celik ontkent dat de anti-terreurwetgeving wordt gebruikt om politieke tegenstanders op te sluiten. "Sinds de AK-partij aan de macht is, is er juist meer ruimte voor andere meningen." Celik hoopt dat de gesprekken over fundamentele rechten en justitie met Slowakije beter gaan.

Het gesprek met Koenders vindt vanavond plaats.

Visumvrij reizen per 1 juli voor Turken definitief van de baan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl