NOS NieuwsAangepast

Te veel lood in buurt Chemie-Pack

In de Mariapolder, vlakbij het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk, is duizend keer meer lood aangetroffen dan toegestaan. Dat staat in een rapport van het RIVM.

Het gaat om een gebied dat op ruim drie kilometer afstand ligt van het chemiebedrijf, net aan de andere kant van het Hollands Diep. Boeren hebben in het weiland overal roetdeeltjes gevonden.

Uit metingen blijkt dat er ook zeer hoge waarden van andere giftige stoffen gevonden zijn.

Risicogroep

Burgemeester Van der Velden van Breda zegt dat het onderzoek naar de gevolgen van de brand nog in volle gang is en dat er nog gewacht wordt op analyses.

Volgens Van der Velden lopen mensen in de buurt van Chemie-Pack alleen risico als ze in contact zijn gekomen met roetdeeltjes en bluswater. Mensen die klachten hebben, wordt aangeraden naar de huisarts of bedrijfsarts te gaan.

De grootste risicogroep vormen de hulpverleners, journalisten die de ramp versloegen en werknemers die tijdens de brand op het terrein waren.

Niet herkend

Chemie-Pack zegt dat het zich niet herkent in het verwijt dat het bedrijf handelde in strijd met de vergunningen. Het Openbaar Ministerie heeft het bedrijf in staat van beschuldiging gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl