NOS Nieuws

VN-chef boos over Saudische druk

Ban Ki-moon is boos over internationale druk die op de Verenigde Naties is uitgeoefend na kritiek op Saudi-Arabië. In ongebruikelijk harde bewoordingen uitte hij zijn onvrede over de gang van zaken.

Omdat het land kinderrechten schendt bij de strijd in Jemen, was Saudi-Arabië op een zwarte lijst gezet. Van de 510 kinderen die vorig jaar sneuvelden in gevechten met Houthi-strijders, zou meer dan de helft zijn omgekomen door Saudische aanvallen.

Saudi-Arabië bestrijdt die conclusie en dreigde de financiële steun aan de VN in te trekken. Landen als Jordanië, Bangladesh, Egypte, Kuweit en Qatar steunden de oproep, waarna de VN bakzeil haalde: Saudi-Arabië werd voorlopig van de lijst gehaald.

Het was een van de pijnlijkste en moeilijkste beslissingen die ik ooit moest nemen.

VN-chef Ban

Burgerrechtenorganisaties spraken er schande van dat Ban was gezwicht. Hij zegt nu dat het "een van de pijnlijkste en moeilijkste beslissingen was die ik ooit heb moeten nemen". Ban zegt dat hij wel moest toegeven, omdat anders projecten voor kinderen in Palestina, Zuid-Soedan, Syrië, Jemen en andere plekken in gevaar kwamen door geldgebrek.

Ban sprak er schande van dat de VN het werk onmogelijk werd gemaakt. "Het is onacceptabel dat lidstaten bovenmatige druk uitoefenen. Kritisch onderzoek hoort bij het werk van de VN." Welke landen druk hadden uitgeoefend, zei hij niet.

Ook liet hij doorschemeren teleurgesteld te zijn over het gebrek aan steun tegen Saudi-Arabië. "Als een VN-rapport onder vuur komt te liggen vanwege moeilijke onderwerpen of mensenrechtenschendingen, dan moeten de lidstaten het systeem en de mandaten verdedigen die ze zelf hebben ingesteld."

In onze cultuur zijn we niet van dreigementen en intimidatie,

VN-ambassadeur Saudi-Arabië

Saudi-Arabië spreekt tegen dat er druk is uitgeoefend. "Dat is niet onze stijl, het is niet onze aard. In onze cultuur zijn we niet van dreigementen en intimidatie", zegt de Saudische VN-ambassadeur.

Volgens Ban was een van de belangrijkste Saudische grieven het feit dat het land nu op eenzelfde lijst kwam te staan als terreurorganisaties en militanten groeperingen. Er wordt nu gekeken of aan dat bezwaar tegemoet kan worden gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl