Kuczysnki en Fujimori voor een debat
NOS Nieuws

Fujimori nipt verslagen in Peru

De 77-jarige econoom Pedro Pablo Kuczynski wordt de nieuwe president van Peru. Hij bleef zijn rivaal Keiko Fujimori nipt voor.

Omdat de uitslagen zo dicht bij elkaar lagen, duurde het vier dagen voordat duidelijk was wie de meeste stemmen had binnengehaald. Kuczynski bleek uiteindelijk 50,12 procent van de stemmen te hebben. Het verschil was slechts 41.438 stemmen op een totaal van 18 miljoen.

In een eerste reactie zei Kuczynski dat het "nu tijd is om samen te werken aan de toekomst van ons land".

Fujimori heeft nog niet gereageerd op haar verlies. Er zijn nog 50.000 omstreden stembiljetten niet geteld. Volgens experts zou het echter onmogelijk zijn om haar achterstand in te lopen. De kiescommissie beloofde snel opheldering, maar gaf geen details.

Het verlies van Fujimori was niet verwacht. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen won ze nog 40 procent van de stemmen, tegen Kuczynski's 21 procent.

Vlak voor de tweede ronde benadrukte Kuczynski dat winst voor Fujimori een terugkeer zou betekenen naar de criminaliteit en corruptie uit de jaren negentig, toen haar vader het land leidde. Keiki Fujimori sprak dat tegen en nam afstand van haar vaders bewind.

Kuczynski treedt op 28 juli aan voor een periode van vijf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl