Xanders ouders zijn mede-eigenaar van de boerderij
NOS Nieuws

Boodschappen doen bij je eigen boerderij, dat kan in Boxtel

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

In het Brabantse Boxtel zijn zeventig gezinnen een eigen herenboerderij begonnen waar ze ruim de helft van hun wekelijkse boodschappen vandaan halen. De boer levert die producten, maar is niet de baas. Hij is namelijk in loondienst van de mensen die voor 2000 euro mede-eigenaar zijn geworden van de boerderij. Dit weekend wordt de boerderij opgeleverd.

Op de boerderij zijn kippen en varkens te vinden, er is een boomgaard met appels, peren en pruimen en op het land lopen limousin-koeien die het hele jaar buiten blijven en zonder hulp van de mens kalveren. Ook worden verschillende soorten groenten en aardappelen geteeld.

Hoogwaardige producten

De gezinnen hoeven zelf niet op de boerderij te werken, maar het mag wel. De afspraak is dat elk familielid wekelijks voor tien euro boodschappen bij hun eigen boerderij koopt. De initiatiefnemer van de herenboerderij wil de komende tien jaar nog eens honderd van zulke bedrijven oprichten.

Loes van Bussel is een van de eigenaren. Samen met haar man en zoontje Xander zijn ze op de boerderij om de varkens te bekijken. Bijna een jaar hebben ze erover nagedacht, maar nu is de knoop doorgehakt. Ze doen mee omdat ze voor een relatief lage prijs hoogwaardig vlees, groente en fruit willen kopen.

Ik ben geen eigen baas, maar heb wel een vast salaris.

Boer Geert

Een fijne bijkomstigheid is de kennismaking met het boerderijleven, de dieren en de manier waarop het voedsel geproduceerd wordt. "Je ziet dat Xander hier geniet en ziet hoe zijn eten tot stand komt. Dat vind ik heel belangrijk."

De boer, Geert van der Bruggen, heeft dus zeventig gezinnen als werkgever. Uiteindelijk moeten het er zelfs 200 worden. Dat ziet Van der Bruggen als een leuke uitdaging. Hij krijgt de ruimte van gezinnen om zijn eigen beslissingen te nemen en is bovendien in loondienst. "Ik ben weliswaar geen eigen baas, maar heb wel een vast salaris." Omdat het een gemengd bedrijf is, zijn de werkzaamheden ook heel divers.

Initiatiefnemer Geert (links) en boer Geert samen aan de koffie

Naast de boerderij in Boxtel zijn er op dit moment nog twee andere boerderijen in ontwikkeling. Volgens Geert van der Veer, de man achter dit idee, wordt de consument steeds bewuster in het kiezen van voeding en sluit dat steeds minder aan op het aanbod dat de bio-industrie in Nederland levert.

Van der Veer is geen tegenstander van de bestaande boerenbedrijven, maar het moet wel anders vindt hij. "Ik ben er een voorstander van dat we met elkaar de discussie over een andere vorm van landbouw starten en wij proberen daar een bijdrage aan te leveren."

'Ik ben als boer niet de baas, maar heb wel een vast salaris'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl