Bij de zoekterm 'three black teenagers' op Google zijn veel gevangenisfoto's te zien.

Google: wij kunnen niets doen aan 'racistische' zoekresultaten

Is Google racistisch omdat het negatieve foto's laat zien bij de zoekterm 'drie zwarte tieners' en positieve bij 'drie blanke tieners'? Zelf vindt het bedrijf van niet. "We hebben er geen controle over", zegt een woordvoerder.

Afgelopen week verscheen een filmpje op Twitter waaruit bleek dat als je op afbeeldingen zoekt met de term 'drie zwarte tieners', er opvallend veel gevangenisfoto's verschijnen. Zoek je op 'drie blanke tieners', dan zijn er vooral veel standaardfoto's van vrolijke jongeren te zien.

De video werd de afgelopen dagen heel veel gedeeld. Reageerders beschuldigden de zoekmachine van racisme. "Het verbaast me niets", tweette een gebruiker. "Als we gelijkheid willen, moeten we deze onzin stoppen", postte een ander.

Google zegt dat het de zoekresultaten niet kan beïnvloeden. "Onze zoekresultaten zijn een weergave van de inhoud op het internet, waarbij sommige afbeeldingen hoger in de zoekresultaten verschijnen omdat er vaker over wordt geschreven of ze vaker worden gebruikt", zegt de woordvoerder. "Dit leidt soms tot onaangename situaties."

Meer vraag naar blanken

Een Britse blogger, die het opvallende verschil in zoekresultaten als eerste beschreef, kwam enkele maanden geleden tot dezelfde conclusie. Volgens hem verschenen de zoekresultaten bij de blanke jongeren door de hoge vraag naar deze foto's. "Bedrijven willen ze bijvoorbeeld kopen voor hun campagnes, waardoor ze populair worden."

De vraag naar 'leuke' foto's van zwarte jongeren is een stuk kleiner. Daardoor kunnen de gevangenisfoto's hoog eindigen, want die worden vaak gebruikt in de media.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl