Speelgoedpoppetje gemaakt door een 3D-printer

3D-printer en andere innovaties krijgen 134 miljoen euro extra

Het bedrijfsleven, het kabinet en kennisinstellingen investeren 134 miljoen euro extra in innovatieve onderzoeksprojecten. Het zijn projecten die zich onder meer richten op voedsel, gezondheidszorg en energie.

Het geld is onder meer bestemd voor het TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Die werken aan de ontwikkeling van een 3D-printer voor medische toepassingen, zoals het maken van protheses en implantaten.

Ook het NanoLabNL krijgt extra geld uit het Toekomstfonds. Daarin werken de Universiteit Twente, het bedrijfsleven en andere partijen met elkaar samen. Met nanotechnologie proberen onderzoekers materiaal te ontwikkelen voor onder meer de opslag van duurzaam opgewekte energie.

Komende decennia

Minister Kamp van Economische Zaken denkt dat een extra impuls voor innovatieve projecten goed is voor de economische groei van Nederland. "Innovatie is de motor van de concurrentiekracht en de groei van de Nederlandse economie in de komende decennia", zegt hij.

Het kabinet wil wetenschappers en het bedrijfsleven bij elkaar brengen om belangrijke uitvindingen te doen. "Het is de samenwerking tussen de creatieve denkers aan de ene kant en de planmatige doeners aan de andere kant die leidt tot de meest baanbrekende resultaten", zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Ook het ministerie van Onderwijs is bij het Toekomstfonds betrokken. Met het geld kunnen universiteiten talentvolle onderzoekers aanstellen, die, zo wordt gehoopt, met interessante uitvindingen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl