NOS Nieuws

'Brand azc Düsseldorf gesticht door ontevreden bewoners'

De brand die gisteren in een opvangcentrum in Düsseldorf woedde werd aangestoken door ontevreden bewoners van het centrum. Medebewoners verklaarden dit vandaag aan andere bewoners en journalisten. In totaal worden acht bewoners verdacht van betrokkenheid bij de brand.

De 26-jarige hoofdverdachte wilde naar verluidt een betere leefsituatie in het asielzoekerscentrum afdwingen met de brand. De brandstichters nemen de ramadan niet in acht en zijn ontevreden over de middagmaaltijd. Volgens de politie werd de tweede hoofdverdachte van de brand op heterdaad betrapt toen hij brandbare vloeistof over een matras uitgoot.

De verdachten stonden in het centrum bekend als ontevreden bewoners. Alle acht zouden onder valse identiteit naar Europa zijn gekomen. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht.

In het azc verblijven meer dan 300 mannen. Op het moment van de brand waren er ongeveer 130 in de hal aanwezig. Een aantal van hen sliep. 28 vluchtelingen hebben zich laten behandelen voor ademhalingsproblemen.

Ramadan

Volgens medewerkers van het Rode Kruis is het sinds het begin van de ramadan onrustig in het asielzoekerscentrum. De aangepaste etenstijden leiden volgens hen tot spanningen tussen moslims en christenen die in dezelfde hal verblijven. Ontevreden bewoners keerden zich eerder ook tegen hulpverleners.

In het asielzoekerscentrum is al vaker geprobeerd om brand te stichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl